comunicació
Mèdia 01/06/2011

Un llibre presenta els barrufets com uns éssers “racistes, totalitaris i antisemites”

'El petit llibre blau: anàlisi crítica i política de la societat dels barrufets', del francès Antoine Buéno, qualifica la societat on viuen aquests petits éssers ficticis com l'arquetip d'una “utopia totalitària amb reminiscències estalinistes i nazis”

Redacció
1 min

BarcelonaUn llibre publicat avui a França presenta els entranyables personatges blaus amb barret blanc del dibuixant belga Peyo com a arquetips d'una “utopia totalitària amb reminiscències estalinistes i nazis”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

E", del francès Antoine Buéno, fa una anàlisi de la societat fictícia on vivien aquests petits éssers i conclou que reprodueix estereotips racistes, totalitaris i antisemites.

Des del "Gran Barrufet", cap únic i autoritari de la comunitat, fins al corporativisme social d'aquests personatges ficticis, l'obra repassa els principals trets que caracteritzen el popular poble per defensar la seva tesi.

Segons Buéno, el personatge de Gargamel, amb el nas aguilenc, "recorda a una caricatura antisemita" i el gat, que es diu Azrael, és un altre dels estereotips denunciats. La Barrufeta, única dona de la tribu, es presenta com l'arquetip del perfil ari.

El tractament de la invasió de barrufets negres en un dels àlbums és, per a Buéno, una de les proves d'enaltiment de la puresa de sang que preconitza aquesta societat.

L'autor del llibre ha assegurat en el setmanari Le Nouvel Observateur que el seu anàlisi no és nou, ja que “recull intuïcions que ja s'havien fet públiques”.

Buéno ha dit que no creu que Peyo estigués polititzat. “Crec que la seva obra, com tantes altres, vehicula i concentra un cert nombre d'estereotips propis d'una societat i una època determinades", ha afegit Buéno.

L'autor ha assegurat que la seva intenció “no és desencantar el públic” sobre les aventures dels barrufets, sinó "superposar a la percepció dels nens.

stats