07/05/2011

Blackberry, fidel als principis

3 min
Blackberry, fidel als principis

Mike Lazaridis, copresident de Research In Motion (RIM), no és precisament l'orador més engrescador del sector tecnològic. Però dimarts passat va aconseguir arrencar tres ovacions dels gairebé 6.000 participants en la convenció anual BlackBerry World, que ha tingut lloc aquesta setmana a Orlando (EUA).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera ovació es va produir en anunciar Lazaridis que tots els assistents s'endurien a casa de regal un PlayBook, el tablet amb pantalla de set polzades -valorat en 500 dòlars- que l'empresa canadenca acaba de treure al mercat nord-americà. A més de donar una empenta a la seva quota del mercat de tablets , RIM s'assegura així que molts professionals que decideixen inversions en mobilitat experimentin la potència de l'aparell, equipat amb un processador i un sistema operatiu multitasca d'altes prestacions que permeten fer-lo servir com a terminal multimèdia per veure vídeos d'alta definició amb so estèreo, connectar-lo al televisor amb un cable HDMI o fer presentacions veient les notes al tablet .

El PlayBook, concebut inicialment com a complement dels mòbils Blackberry, als quals es connecta sense fils per accedir a les funcions de correu, missatgeria, contactes i calendari en una pantalla més gran, arriba amb un catàleg d'aplicacions de pes més aviat escàs. Per això, el congrés ha dedicat sessions a promoure la creació de programes que facin el tablet més atractiu fora de l'univers Blackberry, i a partir de l'estiu es podran fer servir algunes aplicacions creades per als mòbils Android, un cop RIM les hagi aprovat.

L'empresa també assegura que ben aviat el PlayBook tindrà aplicacions pròpies de correu, contactes i agenda que funcionin amb la connexió wifi incorporada, sense haver de recórrer al navegador web. Aquest admet pàgines de format Flash, a diferència dels iPad d'Apple. Com a aperitiu, el mateix dia RIM ens va actualitzar el programari de tots els PlayBook, afegint-hi una aplicació de Facebook i una altra per fer xats de vídeo amb les dues càmeres que incorpora l'aparell.

El PlayBook no va eclipsar l'altre llançament de la setmana: l' smartphone Bold 9900, la primera Blackberry que combina el format tradicional de teclat físic complet a la vista -al qual pertanyen la majoria dels 150 milions de telèfons que ha venut RIM fins ara- i una pantalla tàctil, en aquest cas d'alta densitat de píxels. El nou telèfon és un 25% més prim que el model anterior, però inclou un segon processador per a les funcions gràfiques; una brúixola que obre la porta a aplicacions de realitat augmentada (com una que mostra a l'usuari on són els contactes que té a Messenger); i connectivitat NFC per proximitat, per fer-lo servir com a mitjà d'identificació i de pagament.

La segona ovació de dimarts va arribar quan Lazaridis va convocar a l'escenari un convidat inesperat: Steve Ballmer, el president de Microsoft. Aquesta empresa ha acordat amb Nokia que els seus smartphones portin la versió mòbil de Windows a partir de l'any que ve, i fer visible que RIM manté la seva aliança amb Microsoft era molt important per conservar la fidelitat dels seus clients empresarials. Si bé la meitat de les noves Blackberrys ja es venen a consumidors, el negoci de RIM depèn dels responsables d'entitats financeres, cossos de policia i subministradors d'energia que administren desenes de milers de mòbils Blackberry (el banc HSBC en té més de 100.000, i el BBVA 45.000), i per a ells és crucial garantir la compatibilitat amb els servidors i els llocs de treball de Microsoft. De cara als usuaris, Ballmer va informar que les noves Blackberrys faran servir per omissió els serveis d'internet (cercador, mapes, guies locals) de Microsoft Bing.

La gestió empresarial de dispositius també va tenir presència destacada a Orlando: un cop assumit el desig de molts treballadors de fer servir a la feina els seus mòbils personals, RIM facilitarà que els 250.000 servidors Blackberry corporatius que hi ha en servei puguin controlar també telèfons aliens, des dels Android fins als iPad i iPhone. En la mateixa línia s'ha presentat la tecnologia Balance, que evita que l'usuari transmeti documents de l'empresa amb les bústies personals que tingui configurades a la seva Blackberry.

Significativament, però, la tercera ovació del dia va venir quan es va anunciar que aviat arribarà a PlayBook el joc Angry Birds, aquell que la comissària europea Neelie Kroes desitja que els europeus arribem a superar com a emblema de la nostra capacitat d'innovació. Es veu que els ocells emprenyats també arrasen entre les persones amb corbata.

stats