Mèdia 22/05/2015

Buruaga torna dilluns a La 1 amb un espai d’entrevistes i debat

El periodista diu que ‘Así de claro’ serà “objectiu i rigorós” i defuig les acusacions de “manipulació”

Albert Castellví Roca
4 min
RETORN AMB POLÈMICA
 Ernesto Sáenz de Buruaga, excap d’informatius de TVE, torna dilluns a la pública.

BarcelonaNo ha arribat a temps a la campanya de les eleccions municipals, però sí a analitzar-ne els resultats. Després d’un periple que s’ha complicat més del previst, Ernesto Sáenz de Buruaga torna dilluns a Televisió Espanyola per posar-se al capdavant d’ Así de claro, un nou programa setmanal d’actualitat per al prime time de La 1. El format inclourà cada setmana “una o diverses entrevistes” i un debat en què participaran sis tertulians fixos i dos que canviaran en cada entrega en funció dels temes que es tractin, segons va explicar el periodista durant la presentació del programa. Tot i que cada setmana hi haurà un tema central, que vindrà determinat per “l’actualitat política, social, econòmica i cultural”, es reservarà espai també per a altres qüestions, de manera que en cada programa es tractaran “entre tres i cinc temes de màxima rellevància, interès i actualitat”, diu TVE.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“El programa serà molt objectiu i rigorós, tal com sóc jo, que fa anys que exerceixo el periodisme de manera plural”, defensa el presentador, que torna a la televisió pública en un moment en què la cadena es veu afectada per contínues acusacions de manipulació progovernamental. Hi arriba, a més, amb l’etiqueta de pròxim al PP, ja que va ser cap d’informatius de TVE durant els dos primers anys dels governs de José María Aznar i últimament ha treballat a Telemadrid, Veo7 i la Cope, on va presentar el magazín matinal entre el 2010 i el 2014. Malgrat això, es mostra taxatiu quan se l’acusa de no ser imparcial: “Sóc un professional que intenta fer cada dia la seva feina tan bé com pot. L’únic que no accepto és que em parleu de manipulació. Per què manipulo jo i no qualsevol altre en un programa de La Sexta, de Telecinco, de Canal Sur o de TV3? S’han acabat les bromes!”, va exclamar dilluns.

L’altre focus de polèmica té a veure amb el fet que Así de claro no depengui del departament d’informatius de la cadena, sinó de la direcció d’entreteniment. “La informació no ho és tot”, subratlla Buruaga, que recorda que el programa tocarà “tots els temes, no tan sols la política”. Fins i tot ha deixat entreveure que té intenció de dedicar alguna edició als toros. Però el principal motiu pel qual el programa no penja d’informatius -com sí que passa, per exemple, amb El debate de La 1 -és que, segons els estatuts de la cadena pública, els espais informatius no es poden externalitzar -és a dir, s’han de produir exclusivament amb mitjans propis de TVE-, i en canvi Así de claro és una coproducció entre la cadena i la productora Pulso, que hi aporta el plató i una desena de professionals, a més del mateix Buruaga. Això va provocar que, en un primer moment, el consell d’administració de Radiotelevisió Espanyola tombés el projecte, que no es va poder estrenar al març tal com estava previst. A finals d’abril la proposta es va tornar a presentar acompanyada d’un informe jurídic que avalava que el programa no fos qualificat com a informatiu. En aquest cas el consell sí que hi va donar el vistiplau. De totes maneres, Díez ha negat que assignar el programa a entreteniment hagi sigut una maniobra per eludir la normativa. “A TVE es compleix la llei”, va sentenciar.

L’amenaça de l’audiència

Segons el director, Así de claro és “una aposta molt important” de la cadena, a la qual “li feia molta falta” un programa com aquest. Tot i així, des del primer moment ja ha deixat clar que la seva paciència no serà infinita, i ha introduït al contracte una clàusula -similar a la que va propiciar la desaparició de La Alfombra Roja Palace de José Luis Moreno- segons la qual la direcció podria cancel·lar l’espai si després de quatre edicions no hagués arribat al 12% de quota de pantalla. Buruaga, però, reclama que se’l tracti “com als altres”, i que les seves xifres es comparin amb la mitjana de la cadena, que a l’abril va obtenir un 9,9% de mitjana a Espanya.

El programa s’estrena dilluns a les 22.00, amb un especial que analitzarà els resultats dels comicis d’aquest diumenge. A partir de la setmana que ve, però, s’emetrà a les 22.30. Buruaga assegura que té una “llarga llista” de tertulians, per bé que de moment no n’ha avançat els noms. Només s’ha anunciat que el periodista Luis del Val resumirà, al final de cada programa, les principals conclusions del debat.

Però els tertulians no seran els únics que opinaran: Así de claro donarà veu a algunes de les persones que assisteixin de públic al plató, i una pantalla gegant projectarà els tuits sobre el programa que escriguin els espectadors des de casa. L’espai inclourà també petits esquetxos d’humor sobre l’actualitat protagonitzats pels Celebritoons, personatges d’animació en 3D.

La cap de premsa de Botella fitxa per TVE

Elena Sánchez, la cap de premsa de l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, s’incorporarà demà -el dia abans de les eleccions que marcaran la fi del mandat de Botella- a la plantilla de RTVE. Ho avança El Confidencial, que no precisa quina tasca desenvoluparà aquesta exassessora d’Eduardo Zaplana a la corporació. Els sindicats acusen la direcció de convertir els mitjans públics en una “taula de salvació per als amics del PP” i hi veuen una nova font de “manipulació”.

stats