LA INFORMACIÓ ESPORTIVA
Mèdia 01/04/2011

El CAC vol més pluralisme en l'esport

Un informe sobre el pluralisme en la informació esportiva constata que els canals catalans se centren, sobretot, en l'esport masculí. La diversitat d'esports i de protagonistes també és molt limitada.

Auri Garcia Morera
2 min
L'esport femení i les modalitats diferents del futbol no tenen gaire cobertura.

BARCELONA.El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va presentar ahir una anàlisi de més de 68 hores d'informació esportiva dels canals de televisió d'àmbit català. L'objectiu era diagnosticar el nivell de pluralisme que hi ha en aquest àmbit, i el resultat posa de manifest que hi ha mancances en totes les variables estudiades: sexe, modalitats esportives, competicions, protagonistes i abast territorial.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'informe es basa en la programació del primer trimestre del 2010, molt abans del naixement del canal temàtic Esport3, aquest febrer. Una novetat que, segons el president del CAC, Ramon Font, "ajudarà a corregir alguns dels dèficits", sobretot en les transmissions.

Volen una gamma més àmplia

La consellera Dolors Comas pensa que les dades de l'informe "haurien de servir perquè s'incrementi l'esport femení i es diversifiquin modalitats i protagonistes, per tenir, així, una gamma més àmplia i plural". Segons Comas, la informació esportiva "marca uns accents que contribueixen a generar uns determinats referents", en comptes de reproduir la realitat esportiva del país.

Per demostrar-ho, l'informe compara els temps dels informatius amb el nombre de llicències esportives a Catalunya de l'any 2009. El temps dedicat a esport masculí s'enfila fins gairebé el 95%, mentre que en llicències, la proporció és de 80%-20%. El temps dedicat al futbol és de prop del 65%, mentre que, del total de les llicències, el futbol només representa un 19%. En abast territorial, la majoria de temps es dedica a Barcelona, l'Estat o marcs territorials internacionals, mentre que només un 8% es dedica a la resta de Catalunya.

En contra d'alterar els 'TN'

Tot i que l'informe que es presentava ahir era sobre el pluralisme en la informació, el CAC el va aprofitar per demanar que les transmissions esportives no alterin els horaris dels Telenotícies de TV3, com passa amb els partits de la Lliga de Campions i amb la gran majoria de curses de Fórmula 1. Segons el Consell, els TN són "espais de referència", i haurien de mantenir l'horari més enllà que coincideixin amb esdeveniments esportius, "per més importants que siguin", diu Comas.

Una possible solució seria emetre aquests esdeveniments pel canal temàtic Esport3. "Un avantatge de la TDT és la multiplicació dels canals i la possibilitat de diversificar l'oferta", argumenta Ramon Font. El president del CAC matisa, però, que "això ho determina lliurement l'operador, que té tota la llibertat".

TV3 considera que la Champions i la Fórmula 1 són continguts absolutament estratègics, que s'han d'emetre sempre pel canal principal. De fet, alguns dels contractes de drets estableixen l'obligació de fer-ho així. Per als que volen veure informació a l'hora habitual, emet el Telenotícies a través del canal 3/24. I poc abans o després del partit o de la cursa, es pot veure per TV3.

stats