Mèdia 17/07/2012

Canal 9 farà fora 1.300 empleats

Salvador Almenar
2 min
Canal 9 farà fora 1.300 empleats

VALÈNCIALes pitjors previsions dels treballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) s'han complert. Ahir, en una reunió convocada d'urgència amb els representants sindicals, la direcció de l'empresa comunicava que l'ERO planejat per a l'ens públic afectarà un màxim de 1.295 treballadors. És a dir, la corporació pública valenciana acomiadarà el 76% de la plantilla actual, formada per 1.695 persones, i fixarà el nombre de treballadors en 400 abans que acabi l'any.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'anunci es produïa minuts després de les 12 h i va desencadenar protestes que van alterar la programació de Canal 9. La renúncia de la direcció d'informatius a incloure en el telenotícies la informació sobre els acomiadaments va fer que aproximadament un centenar de treballadors irrompessin al plató amb l'objectiu de llegir en directe un comunicat denunciant la situació. La decisió dels responsables de la cadena va ser tallar el senyal i deixar en negre la pantalla durant uns minuts, per més tard oferir un documental.

Bona part dels treballadors de Canal 9 van convertir ahir els passadissos dels estudis situats a Burjassot en l'epicentre de les protestes per la gestió de RTVV. Els crits de "directius culpables" o "no a l'ERO" van impossibilitar l'emissió de programes en directe com el vespertí En connexió i van obligar a substituir l'informatiu nocturn habitual per un del canal de notícies Nou24 enregistrat prèviament.

Davant el requeriment de la direcció de la cadena, la policia espanyola es va personar a les instal·lacions per tractar de desallotjar els treballadors sota l'amenaça que si tornaven a tallar l'emissió els denunciarien. De fet, RTVV ha anunciat que obrirà un expedient a tots els treballadors que, al migdia, van impedir que s'emetés l'informatiu.

Dos canals de televisió

L'acomiadament de gairebé 1.300 persones tindrà també conseqüències en la configuració de l'ens públic. Des de l'1 de gener del 2013 -la data prevista per a l'engegada del nou model- la televisió pública valenciana comptarà amb un canal menys. D'aquesta manera, Nou2 o Nou24 deixaran d'emetre i l'altre compartirà graella amb Canal 9, el principal canal de la corporació. A la ràdio es mantenen les dues freqüències que ocupen Ràdio 9 i Sí Ràdio.

Els actuals 1.247 treballadors de la televisió quedaran reduïts a 253 després de l'aplicació de l'ERO, a la ràdio es passarà d'una plantilla de 170 professionals a una de 67, a la plataforma multimèdia hi quedaran 6 empleats i l'ens el conformaran 74 de les 247 persones que hi treballen actualment. Amb aquestes sortides, RTVV preveu estalviar 54 milions anuals en nòmines fixant el cost de la plantilla per al 2013 en 17 milions d'euros.

Els 400 treballadors que continuaran en plantilla es faran càrrec dels programes considerats de servei públic, mentre que altres franges de programació podran ser ocupades per espais elaborats per productores privades. Segons la cadena, la despesa prevista per als serveis que s'externalitzaran a partir de l'any vinent és d'entre 10 i 12 milions d'euros.

L'estalvi d'una estructura "impossible de mantenir en la present conjuntura econòmica" és la raó que el govern valencià i RTVV esgrimeixen per escometre la reestructuració de l'ens. La corporació va tancar l'exercici del 2011 amb un deute acumulat de 1.219 milions d'euros, que els sindicats atribueixen al "saqueig" i la "nefasta" gestió dels directius, alguns implicats en processos judicials per haver afavorit presumptament la contractació d'empreses de la trama Gürtel.

stats