TELEVISIÓ
Mèdia 07/05/2012

Carrer Filiprim, cantonada Sálvame

Selena Soro
3 min
Carrer Filiprim, cantonada Sálvame

BARCELONAEls noms dels carrers no són només propietat d'escriptors, efemèrides i personatges històrics. Programes de televisió -com ara Filiprim i El Grand Prix -, personatges mediàtics -com el pallasso Fofó i el locutor Luis del Olmo- i fins i tot títols cinematogràfics - Con faldas y a lo loco i Todo sobre mi madre - tenen la seva pròpia placa en algun poble o ciutat. Els últims productes televisius a entrar en la llista han estat Sálvame i el canal Intereconomía.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Fa 15 dies, l'alcalde de Calvarrasa de Abajo (Salamanca), Ángel Curto, va anunciar en directe al programa de Jorge Javier Vázquez que el poble dedicaria un carrer a Sálvame . "El ple encara ho ha d'aprovar, però la majoria hi està d'acord. Està decidit i es complirà el que s'ha pactat", diu a l'ARA l'alcalde. Finalment, afegeix, serà una plaça la que durà el nom de Sálvame.

"És una bona iniciativa, els beneficis per al poble i la publicitat gratuïta sempre van bé", diuen des de Lemus, un dels restaurants de Calvarrasa de Abajo. En general, la població -amb 1.135 habitants- ha rebut la notícia amb indiferència o satisfacció. A l'escola del poble, les mestres ni se n'havien assabentat. De deu veïns consultats aleatòriament per aquest diari, a sis no els sembla ni bé ni malament, a tres els sembla bé, i un hi està en contra. "És una vulgaritat", apunta.

Una iniciativa de l'alcalde

El sentiment és més uniforme entre els habitants de Mombeltrán (Àvila), on l'alcalde, Julián Martín Navarro, va decidir dedicar un carrer al canal Intereconomía. Navarro va voler recompensar així la cadena. "Pels seus valors en defensa de la família, dels valors nacionals que sempre ha defensat el nostre país, pel seu compromís amb les nostres arrels cristianes i per la independència en la seva línia editorial", va dir al març. Des del canal, ja s'ha donat permís per utilitzar el nom d'Intereconomía, i el seu president, Julio Ariza, ha agraït la proposta. Com a Calvarrasa de Abajo, només falta que la proposta s'aprovi en el ple.

De deu veïns del municipi -en total són 1.228- amb qui ha contactat l'ARA, vuit estaven indignats per la iniciativa i dos deien que no en tenien cap opinió.

Més anecdòticament, dos d'ells proposaven que en lloc de posar el nom d'Intereconomía a un carrer, se li dediqués a un veí que el 2009 va morir intentant apagar un incendi a la regió. "Això és un heroi, i no un programa que no enalteix cap valor democràtic", diu un d'ells.

Carrer de Filiprim i d'El Gran Prix

No tots els nomenclàtors dels carrers han aixecat tanta polseguera. El concurs Filiprim, que es va emetre a TV3 del 1986 al 1990, va popularitzar el poble de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) -llavors anomenat Palau de Plegamans- en incloure'l en molts dels seus gags. Per això l'Ajuntament va decidir dedicar-li un carrer. El poble de Brunete (Madrid) va participar fa anys al concurs estrenat a TVE el 1995 i presentat per Ramón García, El Grand Prix . Per a Brunete, participar al programa va ser un esdeveniment tan important que va decidir dedicar-li un carrer. El Rayo Vallecano, un club de futbol madrileny, té l'estadi situat al carrer del Payaso Fofó, un dels integrants -Alfonso Aragón Bermúdez- del programa Los payasos de la tele .

El 1959, el director King Vidor va escollir l'aleshores desert barri de Valdespartera (Saragossa) per rodar-hi la seva pel·lícula Salomó i la reina de Saba . Ara la zona s'ha començat a urbanitzar i l'Ajuntament ha decidit batejar tots els carrers amb títols de pel·lícules. Així, els seus habitants poden dir que viuen al carrer de Con Faldas y a lo Loco, al carrer d'Un Perro Andaluz o al de Todo Sobre mi Madre. Fins i tot poden demanar al taxista que els porti Al Este del Edén. En total, són gairebé un centenar els títols que donen nom als carrers d'aquest hollywoodenc barri del sud de Saragossa.

Personatges mediàtics

En una plaça de Roda de Barà (Tarragonès) hi ha un bust del popular presentador de Protagonistas , Luis del Olmo. La plaça -que també es diu Luis del Olmo- és un homenatge a aquest locutor que va néixer a Ponferrada (Lleó) però que ha viscut gairebé sempre en aquest municipi català. A Ponferrada, però, també hi té una plaça amb el seu nom.

D'altra banda, el periodista Josep Maria Huertas, exdegà del Col·legi de Periodistes, té des del 2009 un carrer a Santa Coloma de Gramenet. Ara, cinc anys després de la seva mort, Barcelona també li dedicarà una plaça al barri del Poblenou: la plaça de Can Felipa passarà a dir-se plaça de Josep Maria Huertas.

stats