Mèdia 20/02/2016

La CCMA defensa que Gordillo va ser triat per motius “professionals”

Duart vol que les redaccions de TV3 i Catalunya Ràdio s’unifiquin a finals de l’any que ve

Albert Castellví Roca
3 min
Saül Gordillo, Eugeni Sallent i Brauli Duart van comparèixer ahir al Parlament.

BarcelonaSaül Gordillo va ser escollit per dirigir Catalunya Ràdio seguint criteris “estrictament professionals”. Ho va defensar ahir, reiteradament, el president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, en resposta als representants de Catalunya Sí que es Pot, el PSC, el PP i Ciutadans a la comissió parlamentària de control als mitjans públics. Duart va rebutjar les acusacions d’aquests partits segons les quals -com ja havien denunciat el consell professional i els comitès d’empresa de TV3 i de Catalunya Ràdio- CDC i ERC havien pactat un repartiment dels principals càrrecs directius de la Corporació, entre els quals el de director de l’emissora.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“El consell de govern pren les seves decisions de manera absolutament independent”, va argumentar Duart, que assegura que, tal com estableix la llei, va ser ell qui va proposar el nom de Gordillo a la resta de consellers, que el van escollir “en primera votació”. Sobre el fet, assenyalat per la diputada popular Andrea Levy, que el nou director de Catalunya Ràdio hagués sigut soci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Duart ho va atribuir a una “estricta coincidència” derivada del fet que Puigdemont és periodista i que, per tant, ha treballat amb molts professionals d’aquest sector al llarg de la seva carrera.

Malgrat tot, el diputat socialista David Pérez va qüestionar la “deriva clarament independentista i sobiranista” que, en la seva opinió, han adoptat últimament TV3 i Catalunya Ràdio. Pérez -com Fernando de Páramo, de Ciutadans- va posar en dubte que el conjunt dels ciutadans catalans “se sentin a gust amb aquesta ràdio i aquesta televisió públiques”, i va afirmar que “hi ha una minoria de professionals que confonen informació amb propaganda i competeixen entre ells a veure qui és més independentista”. Aquesta setmana Pérez ha demanat als caps de la CCMA que li facin arribar una relació de tots els tertulians que participen en els programes de TV3 i Catalunya Ràdio, indicant els mitjans de comunicació als quals pertanyen i la retribució que perceben per les col·laboracions.

La fusió de redaccions avança

La primera sessió d’aquesta legislatura de la comissió de control també va servir perquè Duart fixés un termini per a la unió de les redaccions d’informatius i esports de TV3 i Catalunya Ràdio en un únic espai. Serà, si es compleix el calendari, durant el segon semestre del 2017, tot i que ja va deixar clar que “això no significa que d’entrada tots hagin de fer de tot”, sinó que en un primer moment els treballadors dels dos mitjans es limitaran a compartir un sol espai, ubicat a les instal·lacions de TV3. Segons el president de la CCMA, aquest mes ja s’ha d’enllestir l’estudi tècnic que determinarà les característiques físiques que haurà de tenir aquesta redacció unificada, i la intenció és que entre aquest any i el que ve es facin les obres necessàries per adequar l’espai.

D’altra banda, Duart també va explicar que la setmana passada el consell de govern va aprovar rebaixar els sous de la cúpula de la CCMA per adequar-los a la normativa que impedeix que els càrrecs públics cobrin més que els consellers, que tenen fixat un salari anual de 103.000 euros. Aquesta regulació, vigent des de fa dos anys, afecta especialment Duart -que percebia 133.000 euros anuals- i el director de TV3, Eugeni Sallent -que en cobrava 164.000.

En clau pressupostària, el president va explicar que el retorn del 5% del sou ordenat pel Suprem provocarà que el 2015 es tanqui amb dèficit, però que el pressupost del 2016 ja preveu com eixugar-lo.

stats