COMUNICACIÓ
Mèdia 14/12/2011

Catalunya compleix cinc anys amb presència pròpia a la xarxa amb el domini '.cat'

A l'acte de celebració de l'aniversari s'ha nomenat també Ricard Huguet com a nou president de la Fundació puntCAT

Acn
2 min
Salvador Alegret (IEC), aquest dimecres durant la celebració dels cinc anys del domini ACN

BarcelonaL'Institut d'Estudis Catalans ha acollit aquest dimecres l'acte central de celebració del cinquè aniversari del domini .cat, el domini genèric -com el .org o el .com- que de la mateixa manera que els .museum o .edu, s''adreça una comunitat específica: la catalanoparlant. Durant l'acte s'ha donat a conèixer el nom del nou president de la fundació, Ricard Huguet, que substitueix Salvador Alegret. A més, s'ha presentat la Memòria del Primer Quinquenni d'aquest domini i s'han mostrat els resultats dels ajuts puntCAT 2010 a projectes sense ànim de lucre que potencien la Societat de la Informació i s'han lliurat els ajuts puntCAT 2011. El domini d'internet .cat té registrats actualment 51.418 dominis (fins l'1 d'octubre de 2001). Després de cinc anys de vida, aquest domini ha experimentat un creixement constant, pràcticament a raó de 10.000 nous registres per any. En el seu primer any d'existència (2006) es van formalitzar fins a 19.693 registres del domini .cat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A més, si es compara la densitat d'informació (contingut real associat a un registre) d'altres dominis, el .cat se situa al lloc més alt del rànquing. Això significa que aquest domini és útil per als usuaris i per als mateixos titulars del domini. D'altra banda, també aquest domini és dels que presenta un índex més alt de renovació (anual), al voltant del 80% (el del .com, per exemple, és del 70%).

L'acte central de celebració del cinquè aniversari del .cat ha servit, entre altres coses, per fer públic el nom del nou president de la Fundació puntCAT, que integren diverses entitats vinculades a la promoció i l'estudi de la llengua. El fins ara president de l'entitat, Salvador Alegret (representat de l'IEC al patronat de la fundació) ha deixat pas a Ricard Huguet, que representa al seu torn la fundació d'empresaris femCAT. En el seu discurs de presentació, Huguet ha assegurat que caldrà fer "canvis" dins de puntCAT per fer front als nous reptes que es presenten.

Durant la vetllada d'aquest vespre, s'han projectat vídeos amb el detall dels set projectes sense ànim de lucre que l'any 2010 van merèixer -entre 70 candidats- els ajuts convocats per la Fundació puntCAT i que s'han desenvolupat al llarg d'un any. D'aquests, quatre se centren en projectes de caràcter social, i els tres restants, de caràcter tècnic. A continuació, s'han anunciat els tres projectes vencedors de la convocatòria d'ajuts per al 2011, a la qual es van presentar 44 projectes. Els guanyadors són la Fundacion Planeta Imaginario, Pimpampum.net i Plànol.info.

D'altra banda, la Fundació ha fet pública la Memòria del Primer Quinquenni del domini .cat, que recull la història del registre d'internet en xifres que demostren el seu creixement constant.

Finalment, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha conclòs l'acte remarcant que el .cat ha estat una "eina fonamental" de la normalització del català, particularment dins d'internet, "on és molt difícil per a les empreses obrir-se camí". Mena ha insistit que "cal seguir adaptant-se a les circumstàncies" com ha fet fins ara la fundació.

El conseller ha desitjat sort al president entrant de la fundació i s'ha mostrat convençut que se'n sortirà en endavant, ja que no esperarà que arribi el futur sinó que "serà el protagonista del seu futur". Finalment ha conclòs que el domini "ja no és un projecte de país sinó un èxit de la societat civil catalana".

stats