PERIODISME
Mèdia 03/12/2010

Els corresponsals estrangers protesten per la clausura del Centre Internacional de Premsa a Barcelona

L'organisme arrossega un deute d'un milió d'euros que el Col·legi de Periodistes de Catalunya no pot sustentar més

Laia Altarriba
2 min

BarcelonaEl Centre Internacional de Premsa de Barcelona tanca les portes el 31 de gener. El motiu és el deute d’un milió d’euros que arrossega l’entitat i que el Col·legi de Periodistes de Catalunya diu que ja no pot sustentar. Els 60 corresponsals estrangers que treballen a Barcelona hi estan en contra perquè no tindran el suport d'aquest organisme i, a més, entenen que això dificultarà la projecció de Catalunya al món.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Fonts del Col·legi asseguren que el projecte no és tancar-lo definitivament, sinó reconvertir-lo per a ocasions especials, com es va fer per la visita del Papa a Barcelona, que es van habilitar les Drassanes per acollir-hi els 2.000 periodistes acreditats que van desplaçar-se a la ciutat.

L'enorme deute acumulat ha esdevingut una sangonera per al Col·legi, ja que s'ha hagut de fer càrrec de les despeses que el Centre no podia assumir. És per això que l'organisme professional ha pres la decisió de donar suport a la clausura. El deute prové del fet que les administracions que li donaven suport inicial se n'han anat desentenent: el govern espanyol pràcticament mai hi ha aportat els diners compromesos, i ja fa molts anys que el finançament de l'Ajuntament i la Generalitat és irregular.

Protesta dels corresponsals estrangers

En el comunicat conjunt que han signat els 60 corresponsals estrangers a Barcelona lamenten que la clausura significa per a Barcelona i Catalunya "tancar la seva finestra al món, mentre la ciutat de Madrid i la majoria de capitals i països del món obren els seus centres internacionals de premsa per comunicar-se més i millor".

Els corresponsals lamenten que la decisió es prengui de manera "precipitada" i sense que hi hagi "cap proposta ferma ni definitiva de nou local". Entenen que això els dificultarà la seva feina. I lamenten que no s'hagi concretat "la vaga promesa d'un futur Centre Internacional de Premsa".

La fi d'un projecte olímpic

El CIPB va ser creat el 1988 sota l'estela dels Jocs Olímpics per tal d'atendre els periodistes que es van desplaçar a Barcelona el 1992 per cobrir l'esdeveniment.

stats