EL CONTROL DELS MITJANS PÚBLICS
Mèdia 07/10/2011

CiU salva la reforma de la CCMA gràcies al PP

La reforma de la CCMA i el CAC ha superat el primer escull. El Parlament l'ha admès a tràmit gràcies a l'abstenció del PP, que ha explicitat el seu desig d'influir en l'imaginari col·lectiu dels mitjans públics.

Natalia Araguás
2 min
Votació de l'esmena a la totalitat a la llei de reforma de la CCMA i el CAC.

Barcelona.CiU té més a prop la reforma de la CCMA en la qual es passarà de 12 a 5 membres en el consell de Govern. Ahir es va poder admetre a tràmit la reforma gràcies al PP, que es va abstenir en les esmenes a la totalitat presentades per PSC, ERC, ICV-EUiA i C's. El pacte es va forjar a ultimíssima hora: un cop iniciat ja el debat parlamentari continuaven les converses per consensuar els serrells. Ni CiU ni PP han precisat, però, l'abast de l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En termes generals, el PP diu que aplana el camí al Govern perquè està d'acord amb la reducció de la despesa. Però la diputada del partit Marisa Xandri va llançar un avís per a navegants: estaran "molt amatents" quan s'obri el període d'esmenes per incidir en el redactat final i vetllaran perquè "l'imaginari col·lectiu" dels mitjans públics s'ajusti a "la pluralitat de la societat catalana". Xandri va lamentar, per exemple, que el reportatge de TV3 per celebrar l'últim títol de Lliga del Barça comencés amb pancartes de " Catalunya is not Spain" .

La reducció de membres en el consell de la CCMA implicarà més conseqüències que les estrictament numèriques. Amb només cinc membres no es pot repetir el Parlament en miniatura de l'etapa present. Això vol dir que, amb tota probabilitat, ERC i ICV quedaran fora de la nova composició, en un consell que tindria dos membres de CiU, dos del PSC i un del PP.

En el cas del CAC, s'introdueix un canvi en el mètode d'elecció. Ja no serà el consens de tres partits, sinó que n'hi haurà prou amb dos, sempre que sumin dos terços dels vots. S'introdueix també una segona volta, en la qual serà suficient la majoria simple. I es redueix el nombre de consellers de 10 a 5. Un cop la llei entri en vigor, preveu un període d'un mes perquè tant el consell del CAC com el de la Corporació es constitueixin d'acord amb la nova estructura.

L'oposició considera que darrere de l'eficiència econòmica s'hi amaga la intenció d'augmentar el control sobre els mitjans públics. També van recriminar a CiU haver tirat endavant la reforma "sense consens" i utilitzant com a "soci de ball" -en paraules de Laia Ortiz (ICV-EUiA)- l'únic partit que va votar en contra de la llei de la Corporació el 2007. "La geometria variable pot portar a situacions d'una certa perversitat", va criticar el socialista Joan Ferran.

La vicepresidenta Joana Ortega va insistir que la reforma només respon al criteri "d'austeritat" que ha regit altres retallades i calcula que s'estalviarà així un milió d'euros a l'any. La "independència i pluralitat" a TV3 i Catalunya Ràdio "no es veurà afectada", assegurava ahir.

stats