CELEBRACIÓ AL LICEU
Mèdia 27/02/2011

Clapés i el 'Versió' arriben dimarts al programa 3.000

Dimarts el Versió celebra el programa 3.000 al Liceu. Toni Clapés, director i conductor de l'espai, repassa la seva llarga trajectòria. Un total de 14 temporades, entre Catalunya Ràdio i RAC 1.

Auri Garcia Morera
2 min
Toni Clapés és el cap visible del programa líder de la tarda. L'humor i les imitacions, com les d'Oriol Cruz, són part fonamental de l'èxit.

BARCELONA.Toni Clapés mai s'hauria imaginat, l'any 1997, que l'aventura de fer un programa de ràdio de tarda duraria tant de temps. "M'ho plantejava com una època més, de dos o tres anys", explica recordant els inicis, amb el nom de Versió original , a Catalunya Ràdio. Però el programa va tenir èxit, el van anar renovant i, després d'un canvi de nom i emissora que el van convertir en Versió RAC 1 , ha arribat fins al dia d'avui. "És allò que no te n'adones, vas fent, i portes 14 temporades", resumeix Clapés.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dimarts el Versió celebra el programa número 3.000 al Gran Teatre del Liceu, i ho fa convertit en el líder indiscutible de la tarda de la ràdio catalana. Enrere queden els inicis "difícils", amb un programa d'una hora que va substituir el de Pere Tàpies i que, al començament, no va acabar d'enganxar els oients. "El director em feia la conya de dir-me que quin fitxatge que havia fet", recorda Clapés. Tot i això, el programa es va mantenir en antena i a la segona temporada es va consolidar gràcies a la pujada de l'audiència.

Llavors, l'any 1999, Catalunya Ràdio va decidir convertir-lo en un programa de tres hores per cobrir la marxa de Jordi González. En un principi aquesta decisió va generar molt dubtes. "Hi havia un corrent que no donava un duro per nosaltres", resumeix Clapés. Però el programa es va reinventar, va donar més pes a l'humor i amb el temps l'aposta va demostrar ser encertada. Any últim any el Versió es mantenia com un dels més escoltats de Catalunya Ràdio, fins que el 2005 Clapés va decidir canviar d'aires i endur-se el programa a RAC 1.

El responsable del programa diu que no va fer-ho per una qüestió econòmica. "De fet, em guanyava millor la vida a Catalunya Ràdio", explica. "No hi va haver sintonia amb la direcció en molts aspectes i vaig decidir protegir el programa i canviar-lo d'emissora", afegeix tot denunciant intromissions en els continguts i pressions perquè ell no donés suport a les vagues que hi va haver en aquella època. "La relació es va tensar molt", conclou.

El canvi d'emissora va provocar que es plantegés un canvi de nom radical, però finalment es va optar per mantenir-lo molt semblant, canviant només una paraula, perquè fos fàcilment identificable.

"Tothom sap que és el mateix programa, perquè la gent parla del Versió ", diu Clapés, que està segur que va ser una decisió encertada.

Tot i que el presentador explica que esperava estar un o dos anys a RAC 1, aquesta ja és la sisena temporada del programa a la privada i els resultats d'audiència conviden a pensar que n'hi haurà més. La fórmula de l'èxit, segons Clapés, és la barreja d'humor i actualitat: "Hem aconseguit entretenir i divertir, amb la branca de sàtira i humor, i a la vegada també informar i explicar les coses que passen", diu Clapés. "Això, pocs programes ho fan." Pensant en el futur, el cap visible del Versió diu que ja fa temps que el programa "està a dalt de tot" i veu difícil créixer més. "Al final arriba un moment que ja no saps quines voltes donar", explica. "Aquest és el nostre trencaclosques, sorprendre i mantenir el programa viu."

stats