Mèdia 15/02/2012

Conferència sobre Wikileaks sense Wikileaks

Wikileaks denuncia "censura" per part de la Unesco per prohibir que cap dels seus representants participi en una conferència que organitza sobre el futur del periodisme després la seva aparició

Ara
2 min

BarcelonaWikileaks ha denunciat que la Unesco ha prohibit als seus representants participar en una conferència que organitza a partir d'aquest dijous sobre el futur dels mitjans després de la seva irrupció i el cas de les escoltes de 'News of the World'. Segons Wikileaks, els organitzadors nord-americans de les jornades, que reuniran prop de 200 professionals dels mitjans de comunicació, han donat veu als contraris a Wikileaks i en canvi han vetat la presència de tots els seus representants. Al seu parer, es tracta de “censura” . Sota la perspectiva de la Unesco, és “un exercici de llibertat d'expressió”: a les seves conferències, té dret de donar veu als ponents que vulgui.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“La Unesco ha fet d'ella mateixa i dels drets humans internacionals un acudit”, ha considerat el fundador de Wikileaks, Julian Assange, sobre l'afer. Fer servir el terme “llibertat d'expressió” per “censurar Wikileaks a una conferència sobre Wikileaks” és un “absurd orwellià”, exposa. També ha afegit: “És un intolerable abús dels estatuts de la Unesco. És hora d'ocupar la Unesco”.

La portaveu de Wikileaks, Kristinn Hrasfnsson, ha transmès la seva consternació a la Unesco a través d'una carta, on li recorda que té “el deure de garantir la justícia i l'equilibri en debats importants que porta a terme sota la seva organització, i és obvi que aquest no és el cas”. La missiva considera que “és una vergonya per a la Unesco i potencialment danyí per a Wikileaks”.

Investigació immediata

Julian Assange ha fet una crida perquè l'episodi no acabi aquí. “La Unesco ha de portar a terme una investigació completa, franca i oberta per veure com els seus estatuts, que tenen la tasca de promoure la llibertat d'expressió, la llibertat d'informació i la llibertat de comunicació, s'han convertit en un instrument directe de censura”. Segons defensa, l'organisme ha de demostrar que “els jocs de poder a l'estil de la Guerra Freda per part dels Estats Units, o de qualsevol altre país, ja no són acceptables”.

stats