Mitjans públics
Mèdia 31/05/2012

El PP es queda sol en el debat de la privatització de les televisions autonòmiques

Joan Tardà (ERC) ha lamentat que CiU no presenti una esmena a la totalitat: "Amb aquest projecte de llei, el coll que té TV3 s'estreny. El sistema públic català està en escac, tal vegada en escac-i-mat"

Àlex Gutiérrez
4 min
Joan Tardà, avui al Congrés

BarcelonaEl Congrés ha debatut aquest dijous el projecte de llei del govern espanyol amb el qual vol facilitar la privatització de les televisions autonòmiques. El ministre José Manuel Soria ha defensat el text, argüint que la llei "no estableix obligacions, sinó que obre un vano de possibilitats" perquè aquelles comunitats "que així ho decideixin" puguin tenir televisions autonòmiques amb participació privada, sigui parcial o total. La fase d'avui correspon a la tramitació de les esmenes totals que pretenen tornar el projecte al Govern i que, atesa la majoria absoluta del PP, no tenen cap opció de prosperar. ERC, BNG, ICV-EUiA, UPyD i el PSOE han presentat aquestes esmenens. PNB i CiU no ho han fet, però en la fase de presa de posicions també han expressat disconformitats grans, sobretot per la invasió competencial en la qual incorre la llei al seu entendre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Joan Tardà ha dit, en català: "Que sàpiga tota la ciutadania dels Països Catalans que avui, amb aquest projecte de llei, el coll que té TV3 s'estreny. El sistema públic català està en escac, tal vegada en escac-i-mat, depèn de nosaltres". La presidenta de la cambra l'ha obligat a traduir aquestes frases. El diputat ha continuat, en castellà: "Es quadra el cercle. Es posen en setge les televisions nacionals diferents de l'espanyola i es dóna un cop de destral a la democràcia. Permetrà que Intereconomía o el senyor Pedro J. Ramírez siguin els beneficiaris de l'externalització del missatge ideològic. El missatge sectari i partidista ja no farà falta que el faci Esperanza Aguirre, sinó que ho faran els seus lacais ideològics, que a més podran acumular capitals, previ pagament del deute". Tardà s'ha lamentat que CiU no presenti una esmena a la totalitat. "Si aquest projecte triomfa, és l'hecatombe per al nostre país", ha conclòs Tardà, que lluïa un adhesiu a la solapa en suport de TV3.

En un sentit similar s'ha expressat Francisco Jorquera, del BNG: "Som davant una reforma de contingut centralista, uniformador i privatitzador". Ha recordat que la llei de l'audiovisual determinava la impossibilitat de cedir a tercers els programes informatius i apostava per la producció pròpia. "Aquests dos preceptes ara se suprimeixen".

Irene Lozano, d'UPyD, també ha demanat la retirada del projecte, argüint que crea més caos que ordre. Ha respost a Tardà dient que el català no estava amenaçat, perquè tenia molts milions de parlants, i ha demanat que es faci un pla viable per als canals autonòmics, amb una disminució de les despeses. La diputada ha assegurat que molts dels canals autonòmics eren televisions de partit. "No hi tinc res en contra, dels mitjans de partit, però aleshores s'ho han de pagar ells, no fer-ho amb els diners de tothom".

Laia Ortiz (ICV-EUiA), per part seva, creu que "no només es privatitza el servei, sinó també la informació. I ho fan en nom de l'eficiència, venent-se el patrimoni dels ciutadans". La diputada ha criticat també CiU, a qui ha acusat "de ser sempre allà" quan cal tirar endavant aquestes mesures. Ortiz també ha criticat la "submissió" als privats de CiU i PP. S'ha referit, així mateix, a TV3: "Tenen una estratègia per desmantellar una televisió que no entenen i els molesta. Volen reduir TV3 a la mínima expressió".

Per part del PSOE ha intervingut Juan Luis Gordo, que ha sostingut que el projecte és "innecessari", ja que "no aporta res". "L'única justificació és la privatització de les televisions i les ràdios públiques per aprofundir el seu model neoliberal. I és un baló d'oxigen mediàtic i financer per als amics del PP, perquè el PP mai no descuida els seus amics", ha dit. Gordo ha defensat les televisions públiques perquè garanteixen "la cohesió social i territorial". En el to de rèpliques, el diputat socialista ha llançat una proposta: que les comunitats que tinguin problemes per mantenir el servei públic televisiu facin un acord amb RTVE perquè l'ens assumeixi part de la producció d'aquest servei públic.

Soria ho fia als parlaments autonòmics

En el torn de respostes, Soria ha remarcat que la llei "no obliga", sinó que obre el marge de maniobra a totes les comunitats "al marge del seu color polític". I ha basat la seva estratègia en un contraatac: "Ja ho decidiran, doncs, els parlaments autonòmics què volen fer. Què passa si una majoria d'un parlament autonòmic decideix que efectivament vol la prestació i la titularitat siguin d'una empresa privada? Ho hauríem d'impedir?", ha reflexionat sobre el tema de la possible invasió de competències entre estat i comunitats autònomes. "El servei públic no només ha de seguir-se prestant, també ha de ser viable. Però en l'actual context, cada cop resulta més difícil atendre serveis públics fonamentals", ha conclòs per defensar la via de la privatització.

Ha seguit el torn de presa de posicions. El PNB no presentava esmenes a la totalitat i espera negociar alguns termes durant la fase d'esmenes parcials. Per part de CiU ha intervingut Imma Riera, que ha assegurat que el seu partit defensarà les esmenes competencials "de manera rotunda". "Serem intransigents, com ho hem estat sempre", ha explicat. En referència a les crítiques de Tardà, ha dit: "És en la negociació que es resolen les discrepàncies, no amb discursos que no menen enlloc".

stats