L'ESPAI CATALÀ DE COMUNICACIÓ
Mèdia 14/09/2011

El Congrés accepta debatre Legalitzar TV3 al País Valencià

El govern valencià va veure ahir com començava a esfondrar-se l'argument legal amb què ha impedit que TV3 es vegi al País Valencià. El Congrés va admetre a tràmit la ILP que vol canviar la llei.

Salvador Almenar
2 min
La imatge mostra un repetidor de TV3 al País Valencià. El Congrés  ha admès a tràmit la iniciativa que vol legalitzar-hi les emissions.

València.El Parlament espanyol va prendre en consideració amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris -a excepció del PP, que es va abstenir, i el no d'UPyD i UPN- la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió sense Fronteres, que, si acaba el tràmit amb èxit, permetrà reprendre les emissions de TV3 al País Valencià. La iniciativa, promoguda per l'entitat Acció Cultural del País Valencià, va arribar al Congrés dels Diputats amb l'aval de més de 650.000 signatures i com a resposta a la decisió presa pel govern valencià al febrer de tallar les emissions de la corporació catalana.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'anterior govern, que presidia Francisco Camps, va justificar el tancament dels repetidors de l'entitat valenciana, que durant 28 anys havien distribuït el senyal de TV3, pel rebuig del govern central a concedir-li un tercer múltiplex (emissors per distribuir les diferents cadenes), igual que té Catalunya des que l'executiu de José María Aznar l'hi va atorgar. Indústria ha al·legat repetidament que hi ha mitjans tècnics per intercanviar el senyal sense necessitat de la inversió d'estendre un tercer múltiplex a totes les autonomies.

La pressió popular i les mobilitzacions que van portar milers de valencians a manifestar-se en favor del restabliment del senyal han permès portar a tràmit parlamentari una ILP que, després de la seva aprovació i a l'espera de les esmenes que puguin ser presentades, pot servir per ampliar l'abast de les televisions autonòmiques a tota la seva comunitat lingüística. Així doncs, d'aquesta manera quedarien "normalitzades i legalitzades" les emissions de les televisions públiques més enllà del seu àmbit geogràfic, tal com ja demanava una iniciativa presentada al Congrés al juny.

El diputat valencià del PSOE Ferran Bono assegurava ahir que "a dia d'avui si el president de la Generalitat valenciana volgués, demà mateix es podria veure TV3". Per això, va animar Alberto Fabra a canviar el rumb imposat per Camps i li va recordar que ell mateix, com a alcalde de Castelló, va aprovar "una moció que demanava el restabliment de les emissions". El popular Jorge Fernández Díaz va defensar l'abstenció del PP argumentant que la llei general de comunicació audiovisual preveu que perquè una televisió autonòmica emeti en una altra de limítrofa hi ha d'haver un conveni de reciprocitat. Des que Fabra ha assumit la presidència de la Generalitat Valenciana manté aquesta posició: conformitat que TV3 pugui veure's al País Valencià, però supeditat a la instal·lació d'un tercer múltiplex que permeti la reciprocitat entre els senyals de les televisions públiques catalana i valenciana.

El cessament forçat de les emissions de TV3 va venir imposat per les nombroses multes amb què el govern valencià va sancionar Acció Cultural del País Valencià (600.000 euros més els interessos) per utilitzar repetidors que subministraven el senyal en tot el territori valencià sense cobertura legal. L'entitat, en no poder fer front a les multes (encara queden més de 300.000 euros per pagar), va decidir tancar tots els seus repetidors i va deixar així sense senyal a les comarques del sud els canals públics catalans.

stats