INTERNET
Mèdia 20/01/2012

Cop mortal a les pel·lícules 'online'

El paradís dels internautes que veien pel·lícules online sense pagar ha rebut un cop mortal. L'FBI ha tancat Megaupload, una de les websd'intercanvi d'arxius més gran del món, i Megavideo, del mateix grup.

Natalia Araguás
2 min
Megavideo és la web número 13 en el rànquing de les més visitades del món, segons l'FBI, i funciona des del 2005: estan associades al mateix grup empresarial Megavideo, Megalive, Megapix i Megabox, entre d'altres.

BARCELONA.Des d'ahir a la tarda Megaupload, una de les principals webs de descàrrega directa de pel·lícules del món, està tancat a causa d'una operació liderada per l'FBI, el departament de Justícia dels EUA i altres autoritats internacionals. També és inaccessible Megavideo, del mateix grup empresarial, on es poden publicar vídeos i visualitzar-los d'una manera similar a YouTube. S'acusen set persones de liderar "una organització criminal responsable d'una enorme xarxa de pirateria informàtica mundial". Hauran de fer front a càrrecs de blanqueig de diners, infraccions dels drets d'autor de manera massiva i violació de la propietat intel·lectual, entre d'altres. Tots aquests presumptes delictes sumen una pena màxima de 50 anys per a cadascun dels acusats. La demanda es va fer pública ahir, l'endemà de l'apagada de webs com Wikipedia i Craigslist en protesta contra el projecte de llei antipirateria dels EUA, la SOPA (Stop Online Piracy Act). Segons l'escrit de l'acusació, Megaupload.com ha provocat més de 500 milions de dòlars de pèrdues en concepte de drets d'autor. De tota manera, l'FBI va presentar ahir l'operació com fruit d'una investigació de dos anys i va assegurar que no té connexió amb la SOPA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'FBI ha presentat càrrecs contra un total de set persones, quatre de les quals ja han estat arrestades. Una és el fundador de Megavideo, el hacker de 37 anys Kim Dotcom -àlies de Kim Schmitz-; el cap de vendes i màrqueting, Fin Batato, i el director de desenvolupament Sven Echternach. La detenció va tenir lloc a Auckland (Nova Zelanda). Segons l'FBI, s'han fet batudes als EUA i nou països més i s'han decomissat en total 50 milions de dòlars en actius informàtics.

Megaupload funciona des del 2005 i va néixer a Hong Kong. És la web número 13 en el rànquing de les més visitades del món, segons l'FBI. També són seves Megavideo, Megalive, Megapix, Megabox i, a més, webs d'allotjament de material pornogràfic. Segons l'acusació, els beneficis en total han estat de 175 milions de dòlars. Abans del tancament, Megaupload va publicar un comunicat en què considerava que les acusacions sobre incompliments massius de les lleis de copyright han estat "grollerament inflades": "La immensa majoria del nostre trànsit d'internet és legítim i som aquí per quedar-nos-hi". Megaupload també va deixar la porta oberta a futures converses amb la indústria de continguts que vulgui "treure benefici" de la seva "popularitat". "Tenim bones idees. Poseu-vos en contacte amb nosaltres", van convidar.

stats