LA XARXA I LES LLEGENDES URBANES
Mèdia 21/12/2010

Cristina Carbonero, famosa inexistent

La presentadora de Telecinco Sara Carbonero té una germana, però no es diu Cristina ni és parella de Bojan Krkic. És un de les moltes llegendes urbanes sense contrastar que internet ha ajudat a propagar.

àlvaro Martínez Majado
2 min
Sara Carbonero no té cap germana que sigui parella de Bojan Krkic, malgrat que un rumor ho assegura.

Barcelona.Cristina Carbonero, suposadament una germana de Sara Carbonero, és un dels noms propis que més ha crescut en número de cerques aquest 2010 a Google. És una fita gens menyspreable tenint en compte que no existeix. Algú en alguna xarxa social es va inventar aquest personatge i una suposada relació sentimental amb Bojan Krkic. L'engany va fer fortuna.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De llegendes urbanes sempre se n'han explicat: no cal que existeixi internet per jugar amb la credulitat de la gent. Però la popularització de l'accés al ciberespai ha esperonat la proliferació d'aquestes històries, que sovint passen de bústia a bústia de correu electrònic en forma de cadena.

Els mitjans hi cauen

Les mentides que s'originen en algun racó d'internet tenen un altaveu excepcional en els mitjans de comunicació, quan hi cauen i publiquen alguna falsedat d'aquesta mena com si fos certa. La web de Cuatro va sorprendre els seus lectors amb el titular: "Els nous models d'iPod no tindran música de merda". Es tracta d'una informació tan sorprenent com la que va publicar en una altra ocasió un columnista del 20 Minutos : va assegurar que Adolfo Domínguez disenyaria els uniformes del Ku Klux Klan.

En els dos casos la font era El Mundo Today , una coneguda web satírica, però els mitjans van mossegar l'ham i van reproduir la notícia sense contrastar-la.

Existeixen algunes pàgines web que es dediquen a arxivar aquestes històries falses. Contrasten les informacions que corren per internet i després en publiquen les conclusions. Poden servir per saber fins a quin punt és fiable el que s'assegura en una cadena de correus. Snopes.com és la referència en anglès. En català, la web del programa de TV3 Llegendes urbanes , emès el 2008, compendia un grapat de mentides que corren per la xarxa.

stats