FICCIÓ A TVE
Mèdia 09/06/2012

'Cúentame' arriba al cop d'estat

El relat de Cuéntame, que va començar amb el triomf de Massiel a Eurovisió, inicia la catorzena temporada amb els trets de Tejero al Congrés. Els Alcántara patiran de prop la crisi econòmica dels primers 80.

Joan Callarissa
3 min
Cuéntame como pasó ha aconseguit pics d'audiència superiors als 7 milions d'espectadors al llarg dels onze anys que fa que està en antena.

BARCELONAEl primer canal de TVE ha començat a rodar aquesta setmana la catorzena temporada de la sèrie Cuéntame cómo pasó . Malgrat la retallada de 200 milions d'euros efectuada pel govern espanyol al pressupost de RTVE, els Alcántara podran tornar al barri de San Genaro després del càncer de mama que va patir la Mercedes -el personatge interpretat per Ana Duato-, la matriarca del clan, l'última temporada. Viuran els inicis de la dècada dels 80 i patiran de molt a prop el cop d'estat, la crisi econòmica i la inestabilitat política d'aquesta etapa de la democràcia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre les novetats, la cadena assegura que vol tornar a l'humor "clàssic i familiar" que va caracteritzar la sèrie al principi i que dotarà aquesta nova tanda d'episodis de més escenes d'exteriors, majoritàriament enregistrades a Madrid. Els seus creadors hauran de compaginar la tornada a l'humor amb la dramàtica situació econòmica i els problemes polítics de l'Espanya d'aquells moments.

En les primeres imatges que s'han difós del nou rodatge, el fill gran de la família, el Tony -interpretat per l'actor Pablo Rivero-, apareix assegut en unes escales que recreen les del Congrés de Diputats, vigilat per guàrdies civils. La seva feina de periodista el portarà a viure de prop els trets del coronel Tejero a la cambra baixa espanyola.

'No' del Congrés

Tot i això, la productora de la sèrie -Ganga Producciones- s'ha trobat amb un entrebanc a l'hora de rodar a dins del Congrés escenes relacionades amb el cop d'estat. La mesa els ha denegat la petició d'enregistrar a dins del Palau de la Carrera de San Jerónimo. La decisió de la institució s'empara en el fet que hi ha moltes peticions per gravar allà i que totes es rebutgen sistemàticament. Una afirmació que no és certa si es té en compte que s'hi han enregistrat pel·lícules com 23-F , durant la presidència de José Bono, o El corazón del guerrero , quan Federico Trillo estava al capdavant de la cambra.

Sense data d'emissió

RTVE encara no ha concretat cap data per començar a emetre els nous capítols. La situació de la cadena pública, sense president des del juliol del 2011, fa que l'equip directiu actual no aprovi l'emissió d'algunes sèries que té enregistrades, ja que llavors ha de descomptar dels pressupostos el cost de producció, cosa que deixaria el futur equip de direcció amb els comptes minvats i sense possibilitat de gestió durant el seu mandat. Per aquest motiu, tot i que és rellevant que comenci el nou rodatge, no és segur que s'acabi veient aviat per televisió.

En tot cas, és un èxit que hagi passat de les 13 temporades, ja que quan es va arribar a la desena la productora i TVE van assegurar que se'n farien fins a tres temporades més. Amb els rodatges en marxa ja s'ha superat aquesta previsió, i la sèrie comença a arribar al final de la Transició, el límit psicològic d'aquesta ficció, que es va iniciar amb una voluntat didàctica i per celebrar el primer quart de segle de la democràcia espanyola.

Cuéntame, que va començar el 2001 amb la victòria de Massiel al Festival d'Eurovisió l'any 1968, ha aconseguit pics d'audiència de més de 7 milions d'espectadors i ha ajudat els seus actors a rebre diversos reconeixements. L'últim és el TP d'Or a la millor actriu, que es va emportar Ana Duato. A més, la cadena està nominada a quatre premis Iris de l'Acadèmia de la Televisió per aquesta ficció dirigida per Miguel Ángel Bernardeau, que haurà d'afrontar l'entrada de la família Alcántara a la Movida Madrileña.

stats