Mèdia 20/05/2017

Daniel Romaní rep el premi Pica d'Estats de periodisme pels reportatges dedicats al patrimoni de Lleida publicats a l'ARA

Els articles feien un recorregut pels principals monuments de les terres lleidatanes, com la Seu Vella, la Suda o les coves del Cogul.

Ara
3 min
Daniel Romaní rep el premi Pica d'Estats de periodisme pels reportatges dedicats al patrimoni de Lleida publicats a l'ARA

BarcelonaDaniel Romaní, col·laborador de l'ARA, ha rebut avui el premi Pica d'Estats en la categoria de premsa escrita d'informació general, atorgat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Romaní ha estat distingit amb el guardó per la sèrie publicada l'estiu passat a l'ARA sobre el patrimoni de Catalunya, concretament pels articles dedicats a monuments lleidatans, com la Seu Vella i la Suda. En els seus reportatges, Romaní feia un recorregut en què destacava les joies imprescindibles del territori català.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie va comptar amb un total de 46 reportatges, una desena dels quals van estar dedicats a les terres de Lleida, zona amb la qual es va iniciar el recorregut. Romaní assegura que els articles sempre es van plantejar des d'una aproximació "molt vivencial" i que, en el cas de Lleida, va ser una oportunitat per donar a conèixer elements patrimonials poc explorats com els Vilars d'Arbeca o les coves del Cogul. La bona notícia del premi ve acompanyada de l'anunci de la publicació a la tardor d'un llibre que recollirà tots els reportatges publicats a l'ARA i que es podrà comprar amb el diari. A més, aquest estiu l'ARA publicarà una nova sèrie, que apareixerà al suplement 'Ara Estiu', dedicada als tresors del patrimoni català.

El premi Pica d'Estats té una remuneració econòmica de 38.000 euros, distribuïts en vuit categories diferents: premsa escrita d'informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, premsa internacional, televisió, ràdio, mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, reportatge fotogràfic i internet. El certamen destina una dotació de 5.000 euros al set primers premis, mentre que la categoria d'internet (portals informatius multimèdia) rep 3.000 euros. Aquest any, els premis van rebre un total de 202 treballs, 39 dels quals corresponen a premsa internacional, fet que representa el millor registre de la història del guardó pel que fa a la referència del premi internacional.

Pel que fa a la resta dels premiats, en la categoria de televisió el jurat ha reconegut el treball del programa de senderisme de La 2 '80 cm' pel seu capítol dedicat al congost de Mont-rebei, dirigit per Antonio Font Codina i presentat per Edu Soto. En l'apartat d'internet s'ha destacat 'Ella, la Vall', un documental etnogràfic sobre les Valls d'Aguilar, un dels municipis menys coneguts del Prepirineu. Albert Cristòfol, de la productora Qucut - Producció i Comunicació, i el guionista urgellenc Albert Galindo s'acosten a la realitat de la zona a través de les dones de la comunitat.

En l'àmbit de la premsa escrita, el premi al millor treball dels mitjans de comunicació de les Terres de Lleida ha estat per a Salvador Giné Lacasa i Jaume Barrull com a fotògraf pel reportatge que té per títol 'Viatge al centre de la Terra', publicat al suplement 'Lectura' del diari 'Segre' l'octubre del 2016. Un reportatge que s'endinsa a la serra del Montsec, a la comarca de la Noguera, per mostrar-nos les interioritats de la central de Canelles i conèixer la presa i el salt de Canelles per fora. El premi al millor treball internacional ha estat per al reportatge 'El cinquè llac de la vall Fosca', publicat pel fotoperiodista Willy Ost a la revista 'Kampeertoerist' de Bèlgica l'octubre del 2015. El treball guardonat publicat a la revista oficial de la federació belgo-flamenca especialitzada en càmpings, autocaravanes i turisme de natura descriu els indrets pels quals transcorre la ruta del cinquè llac. El guardó al millor treball en premsa especialitzada en viatges i turisme ha anat a parar al monogràfic 'Solsonès rural. Contrastos a la terra de les mil cares', publicat el mes de juny del 2016 a la revista 'Descobrir Catalunya' amb textos de Noemí Vilaseca, Pepa Mañé, Felip Vendrell, Enric Bertran i Narcís Clotet i fotografies d'Oscar Rodbag.

Finalment, el premi al millor reportatge fotogràfic ha estat per al fotògraf Xavier Capdevila Peguera pel treball publicat a la revista 'El Mundo de los Pirineos' amb el títol 'Desfiladeros en el Pirineo Oriental'.

Enguany, el jurat del premis ha estat format per diferents professionals del món de la comunicació. La presidenta del jurat ha estat Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. En formaran part com a vocals Santiago Costa, director de redacció del diari 'Segre'; Josep Cuní, director del programa '8 al dia' de 8 TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de 'La Vanguardia'; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramon Ribé, director del diari 'La Mañana'; Mònica Terribas, directora d''Els matins de Catalunya Ràdio', i fent de secretari Juli Alegre, director del Patronat de Turisme.

stats