un format polèmic
Mèdia 11/03/2012

‘Entrevistes abans de l’execució’, l’últim fenomen televisiu xinès

La BBC emet demà un documental sobre un programa televisiu xinès tan exitós com polèmic:una periodista entrevista presos just abans que se'ls apliqui la pena de mort a què han estat condemnats

Albert Castellví Roca
2 min
Ding Yu parla amb un pres a 'Entrevistes abans de l'execució'

BARCELONAQuaranta milions de xinesos sintonitzen cada dissabte a la nit la televisió de la província de Henan per mirar un programa d'entrevistes singular. Tots els convidats de Ding Yu tenen una cosa en comú: són condemnats a mort a punt de ser executats. En cinc anys, Ding ha entrevistat prop de 250 presos. Alguns els ha visitat uns dies abans que es complís la sentència; d'altres, tot just uns minuts abans que els administressin la injecció letal o els portessin davant de l'escamot d'afusellament. El títol ho diu tot: Entrevistes abans de l'execució.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les entrevistes tenen lloc a la presó i els condemnats hi assisteixen emmanillats, amb les cames encadenades i vigilats per guàrdies. La periodista trenca el gel amb preguntes sobre gustos musicals o cinematogràfics, però aviat la conversa deriva cap a temes més truculents, sense estalviar detalls sobre el crim que va dur el pres a la situació límit en què es troba: apunyalar una dona davant dels seus pares, cremar viu el marit maltractador o segrestar i violar una jove són casos d'aquesta llarga llista, generalment relacionats amb assassinats.

Malgrat les confessions, penediments i llàgrimes que sovint vessen els condemnats, la presentadora manté una actitud freda i, en alguns casos, de menyspreu. "Afortunadament, ets a la presó. Ets un perill per a la societat, ets una merda", va dir a un entrevistat. "Tothom t'hauria d'odiar", va etzibar a un condemnat per la mort de diversos infants.

"Quan ens trobem cara a cara em sento trista, però no simpatitzo amb ells –explica Ding–. Han de pagar un preu alt per la seva mala conducta. S'ho mereixen", sentencia. L'única concessió que els fa és donar-los la possibilitat de fer arribar unes últimes paraules als familiars, que sovint tenen prohibit visitar-los durant l'estada al corredor de la mort. La presentadora, que es considera un "testimoni de la transició entre la vida i la mort", admet que després d'haver sentit tantes històries té "el cor ple de porqueria".

Ressò internacional

Tot i que fa cinc anys que va néixer, fins fa pocs mesos el programa no havia traspassat fronteres. Al novembre, però, es va estrenar al Festival Internacional de Cinema Documental d'Amsterdam Dead men talking [Parlen homes morts], un documental de la productora xinesa LIC distribuït per la PBS, la televisió pública dels Estats Units. El treball mostra fragments de les entrevistes i inclou imatges inèdites dels corredors de la mort xinesos, declaracions d'un jutge local que qüestiona la pena de mort i opinions de la presentadora. El documental s'emetrà demà (23.20 h) dins l'espai de reportatges This world de la BBC 2. La cadena pública britànica afirma que el treball mostra "una part de la Xina que generalment està amagada".

El fet que Entrevistes abans de l'execució comenci a tenir repercussió internacional incomoda les autoritats xineses, que temen que això perjudiqui la imatge del país. Segons el diari britànic Daily Mail, tot i que el documental va ser autoritzat, el govern ha cridat l'atenció a l'equip del programa perquè considera que va facilitar massa material als productors del documental i ha prohibit a Ding fer declaracions a mitjans estrangers.

stats