TELEVISIÓ
Mèdia 14/11/2011

Francesc Orella i Ferran Rañé baixen a l'abisme de la corrupció

El projecte d'una central nuclear uneix de nou dos vells amics, un advocat i un periodista. Francesc Orella i Ferran Rañé interpreten aquests obscurs personatges a Radiacions, un telefilm de TV3.

Natalia Araguás
2 min
Francesc Orella i Ferran Rañé baixen a l'abisme de la corrupció

BarcelonaDos vells amics es retroben amb un tèrbol assumpte entre mans al Pont del Petroli de Badalona, un antic pantalà de la Campsa reconvertit en mirador. L'un és periodista especialitzat en noves tecnologies; l'altre, advocat amb estrets vincles polítics. L'afer que els ocupa: construir una central nuclear que posi Catalunya al centre de l'atenció mundial. És el punt de sortida de Radiacions, un telefilm produït per Televisió de Catalunya i Els Quatre Gats Audiovisuals, interpretat per Francesc Orella i Ferran Rañé i dirigit per Judit Colell (Elisa K).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Radiacions es va acabar de rodar la setmana passada a Badalona i s'emetrà per TV3, en una data encara per especificar. La seva temàtica -especulació immobiliària, crisi econòmica i de valors i desafecció política, destaca Colell- mai passa de moda, per desgràcia. "Són els típics personatges que sempre apareixen quan hi ha grans esdeveniments a la ciutat. Pensen que actuen pel bé comú però només volen perpetuar-se", observa Rañé (El pallasso y el Führer, Morir en San Hilario). Més gràfic, Orella (Tres dies amb la família, Smoking Room) compara amb "bolets" els dos protagonistes: "Allà on hi ha euros, surten".

La pel·lícula està basada en un guió teatral del periodista Enric Juliana i l'escriptor Julià de Jòdar, tots dos badalonins. La presència de la ciutat, amb les tres xemeneies de la central tèrmica del Besòs a l'horitzó, és omnipresent a Radiacions, tot i que Badalona no s'esmenta en cap moment de la cinta. El guió escrit per Juliana i Jòdar es representarà la temporada vinent a la sala Beckett de Barcelona, amb Fermí Reixach i Xavier Ruano com a actors.

El projecte d'una central nuclear, eix central de l'argument, té inspiració planiana, explica Juliana: "Als anys 60 Josep Pla va fer d'activista pronuclear: va proposar la platja de Pals (Baix Empordà) per construir la segona central d'Espanya". Els interessos turístics van frustrar el projecte. Les informacions publicades sobre el tema són la genèsi de Radiacions, que Juliana resumeix com "un lloc poc conegut i espectral i dos personatges indefinits amb una història fantasmagòrica".

Imatge "pretesament grisa"

La fotografia de Radiacions és "pretesament grisa", explica la seva directora, de la mateixa manera que els protagonistes i l'argument resulten foscos i tenebrosos. A Colell l'ha ajudat a crear aquesta atmosfera el cel encapotat que l'equip ha tingut durant la major part del rodatge, que ha durat dues setmanes. "La pel·lícula passa durant una tempesta. Volíem donar cert simbolisme al que s'explica", argumenta Colell.

Gairebé tot el metratge transcorre en exteriors, tret d'un moment en què els dos protagonistes se citen en un bar. Els cognoms dels dos personatges, Ernest Salesa (Orella) i Francesc Lamban (Rañé) remeten a dos lluitadors dels anys 50. A part de la "ressonància" dels noms, els autors de l'obra van decidir fer-los servir en honor als combats de lluita lliure que es van celebrar-se durant un temps a l'antic pavelló del Joventut, situat a la Plana, al centre de Badalona. "Hem volgut fer un acte de badalonisme universal", ironitza Juliana.

stats