Mèdia 16/12/2014

Google News ha deixat de funcionar a Espanya

Des d'aquesta matinada, l'agregador de notícies redirigeix els usuaris a una pàgina web que explica els motius del tancament

Ara
3 min

BarcelonaEl servei de Google News a Espanya ha desaparegut. Amb més de 70 edicions internacionals i en 35 idiomes, l'agregador ha tancat per la negativa del gegant tecnològic a pagar als mitjans per fer servir els seus continguts a internet, tal com recull la llei de propietat intel·lectual, que entrarà en vigor l’1 de gener a l'estat espanyol. “Quan els usuaris accedeixin a Google News seran redirigits a un centre d’ajuda que els explicarà els motius del tancament i els donarà la possibilitat d’accedir a altres versions internacionals”, va informar a aquest diari Anaïs Pérez, cap de comunicació de Google per a Espanya i Portugal, sobre què passarà a partir d’avui.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

I això és el que passa des d'aquesta matinada. Quan l'usuari accedeix a Google News Espanya és redirigit a una pàgina de suport on s'explica que "les publicacions dels editors espanyols ja no apareixen a Google Noticias". "Lamentem haver d'informar-te que Google Noticias ha tancat a Espanya", "comprenem que usuaris com tu podeu estar descontents amb aquesta nova situació i per això volem explicar-te les raons per les quals hem pres aquesta decisió", indica la pàgina web.

Google va desenvolupar aquest servei de notícies perquè, fins aleshores, resultava complicat comparar notícies de diferents fonts o països a partir d'unes pàgines web dissenyades com espais estancs. Malgrat el tancament de Google News, l'usuari pot seguir accedint a les informacions dels mitjans des del cercador de la pàgina inicial, encara que no es mostren de manera ordenada com oferia el servei de notícies.

Per l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (Aede), la desaparició de Google News “no és una bona notícia”, tal com va explicar a l’ARA José Gabriel González Arias, director general de l’entitat. Al mateix temps, però, va afirmar que “és lògic” que la llei “protegeixi els drets dels editors”. “El que no és lògic és que s’agreguin els textos de manera gratuïta”, va afegir. I és que la qüestió econòmica és la que ha centrat principalment el debat arran de la notícia del tancament del servei a causa de la nova llei. La companyia tecnològica recordava la setmana passada que el pagament de la quota que estableix la llei –batejada amb el nom de cànon Aede– és “insostenible”, ja que Google News “no genera ingressos” perquè no mostra publicitat i el servei només “redirigeix els usuaris als mitjans de comunicació, cosa que permet que aquests mitjans rebin visites de les quals poden obtenir rendibilitat econòmica”. Tot i això, González Arias dubta que aquesta afirmació sigui totalment certa i apel·la als ingressos que la companyia pugui tenir a través d’aquest servei mitjançant “la publicitat incrustada” a la plataforma informativa.

Al mateix temps, l’Aede considera que el tancament de Google News a l’estat espanyol “no equival al tancament d’un servei més, per la seva posició dominant al mercat”, i augurant que la decisió de Google “tindrà un impacte negatiu en els ciutadans i les empreses espanyoles”, l’associació demana la intervenció de les màximes autoritats europees en la matèria perquè la desaparició del servei “no perjudiqui els usuaris de la xarxa”. González Arias mostra la seva preocupació perquè, aprofitant la posició dominant que té a internet, Google pugui deixar de ser neutral i a partir d’ara “alteri l’algoritme de cerca i penalitzi la indexació de les notícies”. Sobre aquest tema, Google ha advertit que el tancament del servei de notícies no afecta el cercador ni res que tingui a veure amb el seu entorn, ja que “queda fora de la llei de propietat intel·lectual, que només fa referència als agregadors de notícies”.

La FAPE, en contra de la nova llei

La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) qualifica de “mala gestió” la reforma del govern espanyol a la llei de propietat intel·lectual. L’entitat considera que l’executiu de Rajoy “no ha tingut en compte que es conjuguin de manera harmònica els drets dels autors i creadors amb els dels usuaris i el desenvolupament de la innovació”. A més, creu que la decisió d’imposar una quota “irrenunciable” als editors suposarà “una caiguda estrepitosa del trànsit de les edicions electròniques” i insta les parts a “establir una negociació de la mateixa manera que s’ha dut a terme en altres països de l’entorn europeu que sigui satisfactòria per a tothom”.

Espanya serà el primer país que es quedarà sense Google News, malgrat els intents d’altres països europeus. El més recent, el 2013, quan els editors francesos van arribar a un acord amb Google segons el qual la companyia aportaria 60 milions d’euros a un fons destinat a “facilitar la transició de la premsa cap al món digital”. A canvi, Google tindria llibertat per enllaçar qualsevol contingut dels mitjans sense haver d’afrontar cap pagament extra.

stats