NOVES TECNOLOGIES
Mèdia 09/02/2012

Google posa el navegador Chrome als mòbils Android

Google vol que la finestra amb la qual es connectin els usuaris d'Android a internet sigui el navegador Chrome. És la seva estratègia per arribar a ser capdavanters, en detriment de l'Explorer de Microsoft.

àlex Gutiérrez M.
3 min

BARCELONA.Les guerres dels navegadors són tan antigues com la mateixa internet, només que els contendents han variat al llarg dels temps. A finals dels 90 l'Internet Explorer de Microsoft se les tenia amb el Netscape Navigator i l'aconseguia desbancar. Ara el seu tron està amenaçat per Google, que ha premut a fons l'accelerador per situar el seu Chrome com a hegemònic a la xarxa. Però les noves batalles d'aquesta guerra ja no es lliuren (només) als ordinadors, sinó que s'han traslladat al camp de la telefonia mòbil.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer moviment afectarà tots els usuaris de smartphones Android. El navegador amb el qual es connecten a internet serà substituït per una versió adaptada del Chrome, que ha tingut un èxit fulgurant des del seu llançament: al desembre atrapava Firefox i s'establia com a segon del rànquing.

Un dels avantatges del canvi és que el navegador se sincronitzarà amb el Chrome que tingui instal·lat l'usuari. Així, cada cop que afegeixi un favorit a l'ordinador apareixerà automàticament al mòbil, i viceversa. O podran veure al mòbil, amb un sol clic, les últimes pàgines que hagin consultat a l'ordinador de taula o el portàtil. També permetrà començar a treballar en un document compartit -de Google Docs- i acabar-lo des d'un altre dispositiu.

La cursa per la velocitat

L'altre punt fort del Chrome al mòbil és la velocitat. En una demostració feta dimarts per Google a Londres, el navegador va aconseguir carregar més ràpid que no el Safari dels iPhones un seguit de pàgines pesants. El truc? La tecnologia del cercador de Google, que anticipa les cerques de l'usuari un cop prem les primeres tecles i precarrega les pàgines per poder-les servir a l'acte.

El Chrome per a mòbil només funcionarà, però, en l'última versió, la 4.0 (coneguda pel seu àlies, Ice Cream Sandwich), del sistema operatiu dels Android. Això implica, en el cas dels usuaris catalans, que hauran d'estar pendents de les actualitzacions del sistema que ofereixen les companyies telefòniques. I Google també té el seu calendari d'implementació, i de moment ha començat per una sèrie d'estats en què de moment no hi ha Espanya. A 1 de febrer, el 58% dels usuaris encara feien servir les versions 2.3 d'Android i només un 1% tenia instal·lada la versió 4.0. L'arribada del Chrome suposarà un impuls per a les actualitzacions.

No hostil amb les alternatives

Entre les funcionalitats, també hi haurà la capacitat d'obrir diverses pestanyes i canviar d'una a l'altra fent lliscar el dit. O mostrar una previsualització dels resultats de cerca perquè l'usuari sàpiga del cert que és la pàgina que vol carregar. La gestió del Flash és més complicada: d'entrada no serà compatible amb aquesta tecnologia (per bé que el Chrome d'ordinador sí que ho és).

El navegador estarà instal·lat de sèrie en tots els terminals nous, però els mòbils amb Android acceptaran que s'hi instal·lin altres opcions, com Firefox, Dolphin o Opera.

200 milions d'usuaris

Google va llançar la marca Chrome el 2 de setembre del 2008 com a versió beta. El seu ascens ha estat fulgurant, fins a arribar a més de 200 milions d'usuaris. Tot i que en el còmput global és segon, hi ha algunes zones on ja és el navegador de referència: el Pakistan, Rússia, l'Índia i Amèrica del Sud. Els trets que l'han fet distintiu són la rapidesa, l'estabilitat i la simplicitat.

El següent pas va ser la creació d'un sistema operatiu amb el mateix nom i adreçat sobretot a usuaris que treballaven fonamentalment a la xarxa: Acer i Samsung en van llançar els primers models l'estiu del 2011.

stats