SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ
Mèdia 23/05/2012

El Govern inverteix 55 milions en el sector TIC

El Govern vol que Catalunya estigui al 2020 entre les 10 regions europees líders en TIC. Amb aquest objectiu va aprovar ahir el Pla Idigital, amb 216 milions d'euros d'inversió, 55 dels quals són públics.

Natalia Araguás
2 min
El Pla Idigital pretén atreure fires internacionals com el Mobile World Congress.

BARCELONA.Posicionar Catalunya al top ten europeu en matèria de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de cara al 2020 és l'objectiu del Pla Idigital, aprovat ahir pel Govern. En l'actualitat, el país ocupa la vintena posició d'aquesta classificació, que lideren Copenhaguen, Estocolm i Stuttgart. Catalunya es posiciona un 30% per sota de les 23 euroregions capdavanteres en tecnologies de la informació però, en canvi, creix un 1,5% per sobre de la seva mitjana. Haurà de créixer un 5% per ser entre les deu euroregions líders en TIC el 2020. Entre els paràmetres que Catalunya ha de millorar destaca el nombre de patents TIC registrades: actualment són 476, i han d'augmentar fins a les 1.146. També han de créixer el nombre de persones que treballen en ciència i tecnologia -de 743.867 treballadors s'ha de passar a 1.301.642- i la inversió en recerca i desenvolupament -de 3,2 milions d'euros a 5,2 milions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Pla Idigital impulsarà més d'un centenar de projectes TIC de diferents àmbits com l'empresa, l'educació, la sanitat i les administracions públiques. Segons va explicar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc-Xavier Mena, el pla compta amb una inversió público-privada de 216 milions d'euros. D'aquesta quantitat, una quarta part -uns 55 milions- aniran a càrrec del Govern. A més, la direcció general de Telecomunicacions disposarà d'un pressupost inicial de cinc milions d'euros per engegar el projecte.

Alguns exemples de les iniciatives que tiraran endavant amb aquesta inversió són la promoció de la facturació electrònica en les empreses, l'acostament de les TIC a les aules catalanes i la digitalització de les imatges mèdiques -com ara radiografies- perquè els ciutadans puguin consultar-les de manera més fàcil i ràpida. S'intentarà també millorar l'administració electrònica i portar a terme projectes d' open data per facilitar l'accés a la informació estadística, geogràfica i de serveis. També es potenciarà la creació de clústers tecnològics i l'atracció d'esdeveniments internacionals, com ara el Mobile World Congress.

El 5,7% del PIB català

En l'actualitat, les TIC aporten el 5,7% del PIB català. Segons estima el Govern, les noves tecnologies afecten el 40% del creixement de la productivitat europea i milloren la competitivitat de la resta de sectors. El Pla Idigital està orientat a la creació d'ocupació, tot i que segons va admetre el director general de Telecomunicacions, Carles Flamerich, el Govern no s'ha fixat cap objectiu numèric pel que fa a això.

"Catalunya és industrial i perquè continuï sent-ho s'ha d'adaptar a la nova realitat, que és el món digital", va observar Flamerich. Segons va destacar, les TIC generen nous llocs de treball i permeten a professionals a l'atur d'altres sectors poder reciclar-se, i va posar com a exemples que un oficinista pot esdevenir community manager , i un electricista, instal·lador de fibra òptica. A més, les noves tecnologies són indispensables per a l'activitat de les empreses "en un mercat global".

stats