EL NOU TEXT NORMATIU ENTRA EN VIGOR L'1 DE JULIOL
Mèdia 22/12/2010

IB3 elaborarà els seus informatius

El nou text normatiu que va aprovar ahir la cambra balear estableix la internalització dels serveis informatius i garanteix que el català serà la llengua vehicular de la televisió de les Illes.

Enric Borràs Abelló
2 min
Els presentadors del programa IB3 Notícies Migdia, Joan Carles Palos i Elena Serra. Amb la nova llei una part dels serveis informatius s'internalitzarà.

PalmaEl Parlament de les illes Balears va aprovar ahir per unanimitat la llei de la radiotelevisió pública de les Illes. El nou text normatiu l'han elaborat els dos partits del govern: PSIB i Bloc. Inicialment tenia el suport d'Unió Mallorquina, i s'hi ha acabat sumant també el PP.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La llei, que no entrarà en vigor fins a l'1 de juliol, preveu la internalització d'una part dels serveis informatius, encara que deixa obert fins on arribarà. És a dir, que no especifica si IB3 contractarà directament els editors dels programes o si també internalitzarà els presentadors, els redactors i els tècnics.

Actualment els informatius se subcontracten a la productora SBT, tot i que això ha causat problemes perquè fa anys que l'empresa arrossega conflictes laborals amb els seus treballadors. Ara mateix hi ha un concurs en marxa per adjudicar els informatius a una altra productora, que quedarà condicionat a la manera com s'apliqui a partir del juliol la llei.

Independència de la direcció

El nou text legislatiu el va defensar el diputat del Bloc Miquel Àngel Llauger, que en va destacar les mesures per reforçar-ne la imparcialitat. La direcció de l'ens ara s'haurà d'escollir al Parlament per majoria qualificada, tot i que, per una esmena de darrera hora del PP, si en sis mesos a partir de la primera votació no s'aconsegueix un acord n'hi haurà prou amb la majoria absoluta. A banda, per donar més independència a la direcció, el seu mandat serà de sis anys, no coincidirà amb les legislatures i els candidats escollits hauran de tenir un clar perfil professional", segons Llauger.

El català, llengua vehicular

La llei també garanteix la reciprocitat entre els mitjans públics dels territoris de parla catalana i fa del català la llengua vehicular de l'ens. Actualment la immensa majoria de la programació ja és en català, però no hi havia una llei que ho garantís.

El PP havia presentat una esmena a aquest darrer punt, com en dotze més, però ahir les va retirar totes a canvi que s'acceptés la que afectava la tria del director.

stats