NOVES TECNOLOGIES
Mèdia 20/12/2011

IBM vaticina ordinadors telèpates per al 2017

àlex Gutiérrez M.
2 min
Grady Booch és el científic en cap de la unitat d'IBM dedicada a la recerca.

BARCELONA.Els oracles d'IBM han parlat i ho han fet emetent les seves prediccions sobre els principals avenços de la tecnologia, a cinc anys vista. Sota la marca Five in Five, el gegant informàtic anuncia anualment cinc idees -volgudament provocadores- que transformaran el món en el lustre vinent. Entre els auguris que es van saber ahir, destaca l'aparició d'ordinadors que es relacionaran amb els usuaris a través de la ment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el vídeo explicatiu d'aquesta predicció es recorda que ja hi ha tecnologia capaç de captar els impulsos elèctrics del cervell i descodificar-los. Un correcte desenvolupament hauria de permetre, cap al 2017, donar ordres a un aparell només pensant-les. IBM cita com a exemples trucar a algú pensant en ell o dictar un text sense que calgui teclejar-lo. Altres aplicacions inclouen el millor coneixement i tractament d'afectacions com l'autisme o diferents desordres neuronals.

Per a cada idea, a banda del vídeo introductori (publicat a YouTube), s'ofereix un estudi en profunditat sobre l'estat d'aquella qüestió. A més, la companyia fa una enquesta per mesurar quina d'aquestes idees sedueix més els internautes.

Una altra predicció que busca trencar esquemes és la que assegura que el correu brossa serà considerat prioritari (però no caldrà llegir-lo). Per als enginyers d'IBM, els ordinadors dels usuaris seran els que aprendran a escrutar tota la informació en brut que circula per la xarxa i sabran detectar aquells missatges que sí que interessen a l'usuari en concret. Com a exemple, se cita el mòbil que reservarà de manera preventiva unes entrades per a un concert d'una banda que el dispositiu sap que agraden al seu propietari.

La tercera revelació determina la mort de les contrasenyes. La xarxa tindrà un registre de totes les dades biomètriques dels usuaris -com el color i el patró dels ulls, el to exacte de la veu...- i serà això el que desbloquejarà l'ordinador, el caixer automàtic o l'accés als serveis web de pagament.

En quart lloc, IBM s'investeix d'optimisme per assegurar la fi -o gairebé- de la bretxa digital mundial. El raonament dels autors de l'informe es basa en la popularització del mòbil que, per al 2017, arribarà al 80% de la població gràcies a ser una tecnologia més barata que els ordinadors. Això permetrà avenços especialment en comunitats rurals, en què es podrà saber fàcilment la previsió del temps o conèixer quan el doctor ha visitat el poble i està passant consulta.

L'últim dels vaticinis se centra en la producció d'energia necessària per mantenir una casa. Segons IBM, seran els mateixos inquilins els que generaran prou energia per fer anar els seus electrodomèstics. Ho faran en moure's amb sabates que transformen l'energia cinètica i l'acumulen, o bé amb el moviment de l'aigua per les canonades. L'optimització energètica passarà també per un aprofitament de moviments naturals com les marees.

stats