04/09/2015

IFA: el festival de les coses connectades

4 min
L'Smart Sleep de Samsung monitoritza el son /

Anem al llit a mirar una pel·lícula i el televisor s’apaga tot sol quan ens quedem adormits. A la matinada, l’aire condicionat ajusta automàticament la temperatura de l’habitació si nota que dormim inquiets. I quan arriba l’hora de llevar-se, la nostra música preferida va pujant de volum mentre els llums s’encenen progressivament i la cafetera de la cuina es va escalfant. Aquesta escena, pròpia del cinema futurista, ja és possible en la realitat gràcies a l’internet de les coses, la tecnologia que permet que uns objectes parlin amb els altres, que està sent l’estrella de l’IFA, la fira d’electrònica de consum que té lloc des d’ahir a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Samsung fa servir l’exemple anterior per demostrar el funcionament del seu SmartSleep, un sensor de 200 euros que es posa sota el matalàs per detectar els batecs del cor, la respiració i els moviments de l’usuari durant la nit -diu l’empresa que amb més precisió que els braçalets registradors d’activitat ja coneguts- i activa les interaccions amb els diversos electrodomèstics. La plataforma de domòtica de l’empresa coreana té força possibilitats de prosperar, ni que sigui perquè Samsung ven cada any més de 600 milions d’aparells de tota mena i ha promès que d’aquí cinc anys tota la seva producció portarà almenys algun sensor. I, a més, fa uns mesos va comprar la firma SmartThings, especialista a traduir els protocols de comunicació d’un gran nombre de marques de dispositius, inicialment incompatibles. Probablement es tracta del rival principal del sistema HomeKit d’Apple. I és que la clau per a una adopció generalitzada de l’internet de les coses és la compatibilitat: que els termòstats parlin amb els panys de porta, les neveres amb els altaveus i els cotxes amb els rellotges. A Berlín hem vist molt d’això, en forma d’aliances entre fabricants, i també sistemes per interconnectar objectes originalment aïllats: LG té sensors que detecten si la rentadora ha acabat de centrifugar o que t’avisen al mòbil si la teva mare fa dos dies que no obre la porta de la nevera. Els seus endolls intel·ligents t’ensenyen a la pantalla del televisor el consum elèctric dels diversos electrodomèstics de la casa.

Aparells amb aplicació mòbil

Molts dels nous aparells de línia blanca presentats a Berlín ja disposen de la seva pròpia aplicació mòbil, per exemple per triar el programa de la rentadora i engegar-la una estona abans d’arribar a casa. Altres innovacions en rentat de roba: el model de LG amb dos tambors, el principal i un d’horitzontal en un calaix a sota, per rentar la roba blanca i la de color alhora. I l’AddWash de Samsung, una tapa abatible a la porta frontal per afegir aquells calçotets que ens havien quedat fora sense haver d’aturar el rentat. Un altre gran electrodomèstic que presenta innovacions: la nevera. Les marques han descobert finalment que buscar aliments i begudes a les portes és més còmode que fer-ho a les safates de dins, i presenten models amb menys fondària interior i portes de doble gruix, accessibles per dins i per fora.

Suposadament, l’altra estrella d’aquesta edició de la fira són els rellotges connectats: totes les marques de mòbils en tenen un, i els nous models d’esfera circular semblen més rellotges que telèfons de polsera. És destacable que el Gear 2 de Samsung ja funcioni també amb els mòbils Android d’altres marques. Però no queda clar que els consumidors vulguin gastar-se 300 o 400 euros en un altre aparell que hauran de carregar cada dia. En aquest sentit són més interessants els models de Withings i Runtastic, que afegeixen el registre d’activitat física a rellotges convencionals amb una pila que dura mig any o més.

A l’IFA també hi ha mòbils, esclar. Lenovo sembla que creu que voldrem posar-nos a l’orella un sabatòfon amb pantalla de 6,7 polzades, i no seré jo qui en dubti. Sony considera que calen telèfons intel·ligents amb pantalla de resolució 4K. I Huawei demostra una capacitat per acumular funcions que recorda la de Samsung fa tres o quatre anys: la pantalla del seu taulèfon Mate S és sensible a la pressió, de manera que podria servir per pesar objectes. De fet, l’empresa xinesa convida els usuaris a suggerir-li utilitats per a aquesta característica. També distingeix si fem els gestos amb la punta del dit o amb l’artell, i hi respon de manera diferent; el lector dactilar del darrere també funciona com a ratolí per passar fotos d’un àlbum i disparar selfies, i jugant amb els tres micròfons aconsegueix un efecte de captació direccional del so que evita el soroll de fons en les teleconferències. L’altre protagonista clàssic de l’IFA, el televisor, segueix en la cursa per oferir pantalles més grosses, amb els negres més negres, els colors més espectaculars i la màxima resolució: ahir va començar a emetre a Alemanya el primer canal amb 24 hores diàries de programació en 4K, però ja hi ha marques que presenten models amb resolució 8K. Philips té un sistema original per ampliar virtualment la mida de la pantalla: els 10 microprojectors posteriors del televisor AmbiLux projecten a la paret del darrere de l’aparell colors que varien amb la imatge de la pantalla, de manera que aconsegueixen un efecte immersiu.

I en matèria d’ordinadors, tres apunts. El VivoStick d’Acer, un PC amb Windows 10 en un llapis USB de 120 euros per fer-lo servir en qualsevol televisor. El monstruós portàtil Acer amb pantalla de 17 polzades i refrigeració per aigua per a videojugadors extrems. I l’ordinador modular RevoBuild de la mateixa marca, que l’usuari es pot configurar a mida afegint a l’equip base un videoprojector, més espai de disc o un carregador sense fils per al mòbil.

stats