TELECOMUNICACIONS
Mèdia 27/03/2012

Indústria vol reduir a la meitat els canals de TDT

Natalia Araguás
2 min
El projecte pretén donar més espai als operadors de telefonia mòbil per a serveis de banda ampla.

BARCELONA.El ministeri d'Indústria ha iniciat contactes amb les televisions perquè tornin la meitat dels seus canals de TDT. D'aquesta manera, pretén reduir les despeses pel canvi de freqüències que hi ha d'haver abans de l'1 de gener del 2015. L'anomenada banda del dividend digital -freqüències de 790-862 MHz que ara ocupa la televisió- ha de quedar lliure en menys de tres anys d'acord amb la llei d'economia sostenible, recorden des d'Indústria. Aquest espai es reassignarà als operadors de telefonia mòbil perquè desenvolupin serveis de banda ampla. Deixar en la meitat els canals de TDT abaratiria una operació que té un cost pressupostat de 800 milions d'euros i suposarà canviar les antenes de prop d'1,4 milions d'edificis. A més, alliberarà un espai addicional per a un segon dividend digital que ja està previst en els pròxims anys: es transferiran noves freqüències a les companyies de telecomunicacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les televisions, en contra

Els plans del govern espanyol han topat amb l'oposició de les televisions, sobretot de les privades. Fonts consultades assenyalen que la Uteca, que aglutina les cadenes comercials, "està negociant" amb Indústria, per això ha preferit no fer públic de moment cap posicionament oficial. Amb tot, no hi ha "cap mena de ganes" de sotmetre's a aquest procés.

La proposta distorsiona la fusió d'Antena 3 i La Sexta: cadascuna de les parts aporta quatre freqüències. Telecinco i Cuatro, ja fusionades, en tenen un total de vuit. Tot i que una vintena dels canals de TDT a l'Estat no arriben ni a un 2% d'audiència, si es concreten els plans d'Indústria les televisions comptaran amb menys finestres per difondre els seus continguts. No obtindran a canvi cap contrapartida. Desenvolupaments tecnològics com l'alta definició i les emissions en 3D es veuran seriosament perjudicats, així com iniciatives de futurs canals de TDT de pagament.

A més, les llicències de TDT van ser adjudicades per un període de quinze anys. El termini expira el 2025 en la majoria dels casos. El projecte d'Indústria de reduir al 50% l'espai radioelèctric dels operadors significarà que els que explotin dos múltiplex -amb una capacitat d'entre quatre i sis canals normals de TDT cadascun; dos si es tracta d'alta definició- es quedin amb un. És el cas de TVE, Antena 3, Mediaset (propietària de Telecinco i Cuatro) i les autonòmiques. Els que tenen un múltiplex com Vocento (editor de l' Abc ) i Unidad Editorial ( El Mundo ), l'hauran de compartir.

El juliol del 2011, la banda del dividend digital va ser venuda a Movistar, Vodafone i Orange, que la faran servir per desplegar xarxes de 4G, de superbanda ampla mòbil. L'executiu espanyol va recaptar uns 2.000 milions d'euros entre els adjudicataris. Segons la llei d'economia sostenible, aprovada per l'últim govern de José Luis Rodríguez Zapatero, els costos derivats de la reorganització de l'espectre radioelèctric "seran sufragats amb els ingressos obtinguts en les licitacions públiques que es convoquin" per assignar aquest espai.

stats