Mèdia 03/08/2017

Informatius televisius, suspens en paritat

Un informe del CAC adverteix de la desigualtat als espais de no-ficció

Alejandra Palés
3 min
Informatius televisius, suspens en paritat

BarcelonaLa paritat a la televisió està lluny de ser una realitat. Això és el que es desprèn de l’Informe sobre la diversitat i la igualtat a la televisió 2016 del CAC, en què s’assegura que la participació de dones en informatius i programes de debat i entrevista a les televisions catalanes -TVC, 8TV i TVE Catalunya- és molt inferior al seu pes dins la població. Tot i representar el 51% de la societat catalana, la presència de dones als informatius no arriba a un terç.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons les dades recollides per l’organisme, la cadena que va donar més espai a representants femenines als seus informatius va ser TVE Catalunya, amb un 30,2%. Per darrere se situen TV3/TVC, amb un 27,3%, i 8TV amb un 25,6%. Les xifres milloren una mica quan es tracta de programes d’entrevistes, on la seva presència és cinc punts més elevada, malgrat que continua sent minoritària (33% a TV3/TVC, 29,9% a 8TV i 36,1% a TVE Catalunya).

Informatius televisius, suspens en paritat

Estereotips de gènere

Estereotips de gènere Per a l’organisme, l’estudi mostra que no només hi ha menys presència de dones, sinó que en molts casos la seva representació va lligada a estereotips de gènere. En aquest sentit, apareixen vinculades a l’esfera privada el doble de vegades que els homes, que majoritàriament se situen en l’àmbit públic. L’organisme considera que es tracta, en part, del reflex d’una realitat molt concreta: les dones tenen un pes més baix en la política, que centra una bona part dels informatius televisius. És per això que en la distribució temàtica de les notícies, elles tenen més temps de paraula que ells en qüestions de societat, mentre que passa a l’inrevés en la crònica política.

Les dones que apareixen als espais informatius es caracteritzen per gaudir d’uns nivells de poder i prestigi inferiors als dels homes. Per això continuen sent minoria en intervencions relacionades amb l’àmbit econòmic, de l’empresa i del treball, on en cap cas superen el 20%. Un altre factor a tenir en compte és que se les representa amb quotes de comandament més baixes que les dels homes. Més del 80% dels propietaris o directius d’empresa que han obtingut temps de paraula als informatius són homes.

En l’anàlisi de la proporció de temps de paraula d’un sexe i un altre que correspon a persones sense identificar, TVE Catalunya és la cadena que en surt més malparada perquè la proporció de dones que apareixen de forma anònima als seus informatius gairebé triplica la xifra dels homes que hi surten en les mateixes condicions (un 21,4% de dones respecte d’un 8% d’homes). En una situació semblant hi ha 8TV, amb un 16,6% respecte a un 6,4%. En canvi, a TVC les xifres són dràsticament inferiors: 4,1% en el cas dels homes i 2% en el de les dones.

Guanyen terreny en la ficció

Guanyen terreny en la ficció Tot i l’evident desigualtat, el CAC assegura que hi ha espai per a l’esperança gràcies a programes de ficció de TV3 com Nit i dia, on les dones tenen una presència més elevada i gairebé s’hi aconsegueix la paritat (46,8%). L’informe atribueix aquesta dada als ritmes de producció dels formats que permeten a la cadena “intervenir i introduir elements de promoció de la igualtat i la diversitat”. Un dels trets distintius de la ficció de TV3 és que el 65,2% dels personatges femenins protagonistes són representats com a persones universitàries, amb una feina qualificada i amb un important nivell de poder.

L’informe fa una menció especial a l’orientació sexual i la transsexualitat. L’heterosexualitat segueix sent l’opció més representada, amb un 92%, mentre que la diversitat sexual és lleugerament superior en les dones que en els homes (9% de lesbianes o bisexuals i 6,95 de gais). A més, es destaca que la ficció del 2016 va introduir un personatge transgènere a través de Merlí.

Informe sobre la diversitat i la igualtat a la televisió
stats