ENTREVISTA
Mèdia 18/05/2012

Jaume Barberà: "Estic indignat perquè s'ha volgut desprestigiar els convidats"

Alternatius "Busquem les persones que circulen pel lateral de l'autopista" Futur "Amb Mònica Terribas vam deixar sobre la taula passar 'Singulars' a TV3"

àlex Gutiérrez M.
3 min
El periodista Jaume Barberà, responsable del programa Singulars, ahir a TV3.

No hi ha cap pilot vermell a la sala, però el periodista Jaume Barberà (1955) mesura cada paraula com si estigués en directe i alhora opina amb contundència i intenció. Responsable del programa Singulars , al 33, l'última emissió l'ha situat al centre de la polèmica.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els vaticinis dels convidats de l'últim Singulars han generat controvèrsia. Com ho ha viscut?

El 99,9% dels comentaris que hem rebut són positius, de crítica constructiva, bona i necessària. El 0,1% restant m'ha acusat d'haver fet un exercici d'irresponsabilitat pel qual hauria d'haver estat acomiadat. ¿Mentre tot Europa parla del possible trencament de l'euro, nosaltres no podem fer-ho?

S'ha posat en dubte la solvència dels convidats.

De l'Edward Hugh es diu que es guanyava la vida fent classes d'anglès a mestresses de casa. Això és senzillament miserable. No hi ha cap mitjà important de la premsa anglosaxona que s'atreveixi a publicar res sobre Espanya si abans no parla amb Edward Hugh. Els catalans hauríem d'estar-li agraïts, perquè ha aconseguit frenar força coses, o si més no complementar-les amb una altra realitat que, de Madrid estant, no veuen.

Està molest?

Estic indignat perquè s'ha volgut desprestigiar els convidats. Que em desprestigiïn a mi entra en el sou.

Quan va presentar el programa va prometre que seria un espai optimista...

Nosaltres hem fet uns 120 programes. Se n'hauria de repassar el contingut i veuríem que hi ha de tot. Intento programar el Singulars de manera que hi hagi persones que ens ofereixin visions d'esperança, però basades en fets reals, no en il·lusions. Això sí: quan portem economistes no són els de sempre.

¿Ha sentit que el castigaven per intentar trencar un cert status quo ?

Suposo que a alguns els deu molestar. Ei, no perquè tingui res en contra dels economistes que habitualment han estat els escollits per explicar el que està passant. Però és que el programa es basa justament a buscar les persones que circulen pel lateral de l'autopista.

Com s'entrevista algú que no està acostumat a ser entrevistat?

Requereix molt esforç. A vegades els vas a veure on viuen, mires com es mouen, si són capaços de presentar un Power Point... Es tracta de trencar el gel prèviament i establir-hi una relació empàtica.

I com se seleccionen els convidats?

Som addictes al Google. A partir de temes busquem les persones. També hi ha les coneixences personals que et porten a altres coneixences. O espectadors que et donen la pista d'algú. I, després, documentar-se, llegir el que han escrit i convèncer-los, que no sempre és fàcil. Podríem fer Singulars deu anys: hi ha tanta gent interessant...

Té la continuïtat garantida?

Fins on jo sé, sí, tot i que tinc pendent reunir-me encara amb el nou director. Amb Mònica Terribas vam deixar pendent un tema: passar Singulars a TV3. M'agradaria continuar aquesta conversa amb Eugeni Sallent.

Enyora entrevistar polítics?

Si algun dia em tornen a deixar fer entrevistes a polítics, les faré diferents.

Com seran?

[Pausa] Diferents [riu].Escolti, jo defenso les persones que sacrifiquen molts ingressos de l'empresa privada perquè tenen devoció de servei públic. Hi ha gent molt honesta a la política i és injust que es carregui contra tot el que es mou. Ara, n'hi ha que han mentit per guanyar eleccions. Com Pedro Solbes, que actualment cobra 350.000 euros a l'any.

Es considera un indignat ?

M'agrada la frase d'Eduardo Galeano, segons la qual el món es divideix entre indignes i indignats. A alguns els molesta que hi hagi indignats a les places. A vegades, si et mires la realitat des d'un estat benestant, no t'adones del que està passant. Si ens haguessin dit fa tres anys que ens podien intervenir o que hi hauria aquestes retallades, ¿ens ho hauríem cregut? Això nosaltres, els catalans, que patim un espoli de 16.000 milions cada any... Qui pot no estar indignat avui?

Cal retallar més a TV3?

Jo no m'he oposat a les retallades que hem patit, patim i possiblement patirem a TV3. Si el govern de la Generalitat continua retallant i no hi ha res que freni el diktat alemany i el seguidisme espanyol, a TV3 hi haurà més retallades. Ens agradi o no.

stats