LES FONTS D'INFORMACIÓ DELS DIPUTATS
Mèdia 17/04/2012

L'ARA, el segon més llegit al Parlament

La Vanguardia i l'ARA són els dos diaris més llegits pels diputats catalans, que escolten Catalunya Ràdio i RAC1 i miren TV3. Ho revela un informe que també assenyala que el 23% no llegeixen la premsa.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.Més de la meitat dels diputats del Parlament de Catalunya llegeixen de manera habitual l'ARA, que és el segon diari amb més presència a la cambra. Només el supera l'edició en català de La Vanguardia , amb la qual s'informen dos de cada tres parlamentaris -un 82,83% sumant-hi també els que en llegeixen la versió castellana-. Ho revela l'estudi La informació al Parlament de Catalunya , impulsat per la fundació CatDem i presentat ahir. L'informe -que pretenia recollir les respostes dels 135 diputats de la cambra, tot i que només 99 van contestar- assenyala també un empat en tercer lloc entre El Punt Avui i la suma de les dues edicions d' El Periódico -que és llegit, en català, per un 42,42% dels diputats, i en castellà per un 8,08%.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la ràdio, Catalunya Ràdio és l'emissora de referència al Parlament, seguida de RAC1. El lideratge de l'emissora pública és el principal argument que esgrimeix Francesc Cano -autor de l'informe al costat d'Antoni Rodon, i periodista, justament, de Catalunya Ràdio- per assenyalar que la dieta mediàtica dels parlamentaris no es pot extrapolar al conjunt de la ciutadania, ja que l'EGM fet públic la setmana passada atorgava el primer lloc del consum radiofònic a RAC1.

En canvi, sí que hi ha coincidència entre els ciutadans i els seus representants pel que fa a la televisió, un àmbit en què TV3 domina entre els parlamentaris. En aquest camp destaca també el tercer lloc de 8TV, una posició que Cano atribueix al "fenomen Josep Cuní", i el 28,57% de diputats del PP que s'informen a través d'Intereconomía, cosa que situa aquest canal com el quart més utilitzat pels membres d'aquest grup polític per seguir l'actualitat.

Finalment, en l'àmbit dels diaris digitals, l'E-notícies.cat i Lavanguardia.es ocupen els dos primers llocs, seguits de la web d'El País i la de l'ARA, que comparteix el quart lloc amb Elsingulardigital.cat .

Poca premsa internacional

Francesc Cano destaca que no tots els diputats tenen "cada dia l'hàbit d'informar-se", i en aquest sentit és reveladora la dada del 76,77% de parlamentaris que llegeixen el diari cada dia, mentre que un 17,17% ho fan tres o quatre cops per setmana i la resta entre un i dos dies per setmana. "És preocupant que un 23% dels diputats no tinguin la premsa com una font habitual d'informació", lamenta el director de la fundació CatDem, Agustí Colomines. El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, hi afegeix encara un altre element a millorar: "El percentatge de diputats que diuen que consumeixen mitjans internacionals no arriba al 50% [són un 41,41% dels enquestats, segons l'estudi] i, a més, ho fan de manera esporàdica [dels que llegeixen premsa estrangera, només el 53,66% ho fan diàriament]". En canvi, Martí valora positivament que tres de cada quatre diputats llegeixin premsa local, una activitat que un 42% dels representants fan cada dia.

Suspens en imparcialitat

D'altra banda, l'estudi demanava als diputats que valoressin el grau d'imparcialitat dels mitjans públics, i tots han suspès. Catalunya Informació, amb un 4,58, és qui obté la nota més alta, seguida del portal 324.cat (4,53), COMRàdio (4,46), Catalunya Ràdio (4,06) i TV3 (4,02). Francesc Cano, però, creu que el resultat és bo: "És positiu. Ho dic com a autor però també com a treballador de Catalunya Ràdio: demostra que fan la feina que se'ls demana, un cert control del poder".

stats