Mèdia 04/03/2016

L'ONU fa costat a Apple en el seu enfrontament amb l'FBI sobre la privacitat

Considera que desbloquejar l'iPhone de l'autor d'un tiroteig podria acabar perjudicant "els drets humans de milions de persone

Ara
2 min
Un usuari manipula un iPhone 5

BarcelonaL'ONU s'ha posicionat aquest divendres al costat d'Apple en el cas que enfronta la companyia de la poma amb l'FBI, que li va requerir que col·laborés en una investigació i desbloquegés l'iPhone de l'autor del tiroteig que va tenir lloc a Califòrnia al desembre i que va provocar la mort de 14 persones. Segons les Nacions Unides, la petició de l'FBI podria perjudicar els drets humans de milions de persones.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Hi ha moltes maneres d'investigar si els responsables [del tiroteig] tenien còmplices, més enllà de forçar Apple a crear programes informàtics per minar els elements de seguretat dels seus propis telèfons, ha assegurat el responsable de drets humans de l'ONU, Zeid Ra'an Al Husein, en declaracions recollides per Efe.

Segons ell, "amb la finalitat de resoldre un tema de seguretat relatiu a l'encriptació en un cas, les autoritats corren el risc d'obrir una caixa de Pandora amb implicacions que poden ser molt perjudicials per als drets humans de milions de persones, incloent la seva seguretat física i financera". Així, segons l'oficina de Drets Humans de l'ONU, el litigi que enfronta Apple i l'FBI no s'ha de veure només com un cas específic en un país, ja que els seus resultats "tindran enormes ramificacions per a la seguretat dels individus en el futur".

"Les eines d'encriptació són àmpliament utilitzades a tot el món, fins i tot pels defensors dels drets humans, la societat civil, periodistes, informants i dissidents polítics que afronten persecució i assetjament" per mantenir el seu anonimat, ha explicat Zeid, que considera que no és "una fantasia ni una exageració dir que sense eines d'encriptació hi podria haver vides en perill".

De fet, un tribunal de Califòrnia ja ha ordenat a Apple que ajudi a desencriptar el telèfon que va fer servir un dels responsables del tiroteig de San Bernardino, un cas que les autoritats nord-americanes investiguen com a terrorisme. Però segons l'ONU si l'empresa perd aquest cas es crearà un precedent "que podria fer impossible per a Apple o qualsevol altra gran companyia informàtica internacional protegir la privacitat dels seus clients.

"Seria un regal per als règims autoritaris, així com per a delinqüents informàtics", considera Zeid, que ha recordat que ja existeixen iniciatives impulsades per les autoritats d'altres països per "forçar empreses com Google o Blackberry a exposar els seus clients a la vigilància en massa".

stats