24/05/2016

L’absència d’estelades encén el debat sobre qui realitza els partits

2 min
L’absència d’estelades encén el debat sobre qui realitza els partits

BarcelonaEl jutge va deixar entrar finalment estelades al camp, però no van poder entrar a les sales d’estar dels telespectadors: el realitzador del senyal televisiu va muntar una retransmissió del partit que ometia sistemàticament la presència de banderes independentistes. Així, calia ser al camp per comprovar que, entre l’afició blaugrana, l’estelada era una bandera habitual. L’incident va desfermar polèmica a les xarxes socials però, l’endemà, ningú assumia aquest biaix com a responsabilitat seva.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El moment més clar del biaix va ser durant l’emissió de l’himne, que, segons diversos espectadors presencials del partit, va sonar a un nivell inusualment elevat, presumiblement per ofegar la xiuladissa al monarca. El realitzador televisiu va oferir plans generals, que feien les banderes indistingibles, o bé plans més propers, però aquests només mostraven banderes espanyoles. En cap moment hi va haver un pla de l’afició blaugrana, en contraposició al moment en què sí que s’ensenyaven els afeccionats sevillans.

Els ulls van estar posats, en un primer moment, en Telecinco. La cadena, però, explica a l’ARA que ells no van ser responsables de la retransmissió, més enllà de tenir-ne els drets d’emissió i punxar la imatge que servia una productora internacional. “No tenim res a comentar sobre la realització”, explicava un portaveu del canal a l’ARA. “Nosaltres ens vam limitar a connectar amb les imatges que ens servien. De fet, a la part del previ del partit, que sí que es va fer amb les nostres càmeres, la presència de banderes independentistes va ser normal”. Amb tot, i preguntats sobre si elevaran una queixa per una transmissió que podia ser interpretada com a esbiaixada, la cadena no manifesta plans de fer-ho.

De fet, la imatge de Telecinco és la mateixa que la que va oferir TV3. Però la pública catalana no va ser receptora de crítiques, ja que havia alertat prèviament que les imatges que passava no eren les que ella triava, sinó una selecció feta per la productora internacional. Hi va ajudar també la locució: la de TV3 no va despertar queixes, mentre que la de Telecinco, amb narració de Manu Carreño, va encendre els ànims a les xarxes socials, ja que molts seguidors van queixar-se que feia evident la seva preferència per l’equip sevillà.

L’ARA també ha contactat amb TV3, que ha declinat comentar la realització que els van servir o explicar si elevaran cap queixa a la Federació.

La Federació no opina

Des de la Federació no s’assumeix la responsabilitat de la transmissió. “Nosaltres ens limitem a posar a la venda els drets d’emissió, en aquest cas a una cadena espanyola i a una d’internacional”, apunta un portaveu de l’entitat. Quan se’ls va demanar si van traslladar alguna consigna sobre com havia de ser aquesta transmissió, la resposta és lacònica: “Aquí ningú opinarà sobre això, ni en farà valoracions”.

La Federació assenyala, en tot cas, la companyia italiana Video Ideas, que va encarregar la producció a B4, que al seu torn va subcontractar part del dispositiu a tercers, ja que no disposava de prou recursos propis.

stats