FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 08/12/2011

L'aclamada 'Downton Abbey' torna a Antena 3 amb nous capítols

La segona temporada de Downton Abbey s'estrenarà dimarts a Antena 3. Els nous capítols, ambientats en la Primera Guera Mundial, arriben precidits de premis i un gran èxit de públic entre els britànics.

Albert Castellví Roca
3 min
L'actriu britànica Maggie Smith va guanyar un Emmy a la millor actriu secundària pel seu paper a la sèrie Downton Abbey.

BARCELONA.Ja hi ha data per a l'estrena de la segona temporada de Downton Abbey a Antena 3. La cadena començarà a emetre-la dimarts vinent a les 22.30, per ocupar l'espai que aquesta setmana ha deixat buit Gran Hotel, una producció que justament té molts punts en comú amb la de la ITV britànica.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Si a principis d'aquest any la primera temporada de Downton Abbey va arribar a l'Estat amb l'aval de 9 milions i mig d'espectadors al Regne Unit i quotes de pantalla superiors al 30% de mitjana, aquesta segona, que es va tancar després de vuit episodis el 6 de novembre, encara ha millorat els resultats. De mitjana l'han vist uns 11 milions de britànics, amb un rècord de 12,4 milions de persones que van estar pendents de l'últim capítol.

A més, coincidint amb l'estrena de la segona temporada, el 18 de setembre, la sèrie va convertir-se en una de les grans triomfadores de la gala dels premis Emmy, d'on va sortir amb sis guardons: els de millor minisèrie, millor direcció, actriu secundària (per a Maggie Smith), guió, vestuari i fotografia. I, en un pla més anecdòtic, va ser inclosa al llibre dels rècords Guinness per ser l'espai televisiu amb més bones crítiques a escala mundial durant el 2010. Tot plegat ha fet inevitable l'anunci d'una tercera temporada, que veurà la llum al Regne Unit el setembre de l'any que ve. Abans, però, la ITV n'emetrà un episodi especial el dia de Nadal.

Guerra Mundial

Els conflictes de classe entre la família noble i els seus servents, però també els amors i odis dins de cadascun dels estrats socials, són la base d'aquesta sèrie creada per Julian Fellowes. La trama va arrencar el 1912 amb l'enfonsament del Titanic, en què van morir James Crawley, hereu del comte de Grantham, i el seu fill, fet que va deixar aquesta família de l'aristocràcia anglesa sense descendència masculina.

La primera temporada havia conduït els protagonistes fins a les portes de la Primera Guerra Mundial, i aquí és on comença la nova tanda de capítols, que arribarà fins al 1919, un cop superat ja el conflicte bèl·lic i l'amenaça de la grip espanyola. La guerra no només afectarà la vida quotidiana dels protagonistes -tant dels de classe alta com dels de la baixa- sinó que a més comportarà la instal·lació d'un hospital de campanya a la mansió, on seran atesos militars d'alta graduació ferits al front que es convertiran en nous personatges.

Un filó per a Antena 3

Antena 3 va adquirir Downton Abbey a principis d'aquest any i va estrenar-la el 15 de març amb un resultat prou satisfactori: 3.254.000 espectadors i un 17,1% de quota de pantalla al conjunt de l'Estat per a l'episodi inicial. Malgrat que la tendència va ser a la baixa fins a l'últim dia, la temporada es va acomiadar amb un 14,8% de share.

Però més enllà d'això, la sèrie va obrir camí per a la ficció britànica a la cadena, que des de llavors ha emès el remake d'A dalt i a baix -el "pas natural" després de Downton Abbey, segons el director de programació d'Antena 3, Pello Sarasola- i Marchlands, i ha adquirit els drets de Sherlock, tot i que encara no l'ha emès.

D'altra banda, Downton Abbey va ser un dels referents en què es va inspirar Gran Hotel, ambientada també a principis de segle i que presentava un conflicte entre classes altes i baixes. Aquesta sèrie va tancar dimarts la primera temporada convertida, com Downton Abbey, en una de les revelacions del curs: de mitjana ha tingut 3,4 milions d'espectadors i un 18,6% de quota a l'Estat, cosa que l'ha convertit en la millor estrena de les cadenes espanyoles d'aquesta tardor.

stats