MITJANS PÚBLICS
Mèdia 05/06/2012

Un alt executiu del sector hoteler presidirà la RTVE de la tisorada

Executar la retallada de 200 milions d'euros és el principal repte del nou president de RTVE. Leopoldo González-Echenique ha estat proposat pel PP i assumirà el càrrec a finals de mes.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Leopoldo González-Echenique ha estat secretari general del grup hoteler NH.

BARCELONA.Resulta més revelador explicar qui no serà el nou president de RTVE que no pas saber el nom de l'escollit, absent en les travesses que durant setmanes han entretingut els cenacles polítics. El nou president de RTVE no serà un periodista amb responsabilitats en algun dels diaris més afins al PP i el seu govern. Tampoc no serà un executiu de Telefónica -es parlava de Luis Blasco-, aterrat a l'ens amb la missió de conduir una presumpta privatització de La 1, seguint el model francès de TF1.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Leopoldo González-Echenique Castellanos de Ubao té 42 anys -la meitat que el seu predecessor, Alberto Oliart- i arriba amb un perfil tècnic, de presència pública discreta, tot i la seva extensa carrera a l'administració i l'empresa privada.

Llicenciat en dret i econòmiques, actualment era secretari general del grup hoteler NH. Anteriorment havia estat advocat de l'Estat a Barcelona i treballava per al ministeri de l'Interior, i també era subdirector dels serveis jurídics de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Va ser també fugaç assessor de Rodrigo Rato, aleshores vicepresident econòmic. El 2002, Josep Piqué el va nomenar director general per al Desenvolupament de la Societat de la Informació, per a l'extint ministeri de Ciència i Tecnologia.

L'elecció és eloqüent sobre la principal tasca que s'espera del nou màxim responsable de la ràdio i la televisió estatals: gestionar la retallada de 200 milions d'euros que el govern espanyol ha aplicat al pressupost de RTVE. No es preveu que el nou consell que es configura -s'ha de votar al Congrés a finals de juny- inclogui representants dels sindicats, tal com passava ara.

El PP també ha proposat tres candidats més, que seran consellers: Marisa Cirizo, Fernando Navarrete i José Manuel Peñalosa.

CiU hi col·loca Òscar Pierre

El PSOE ha complert l'amenaça dels últims dies i no ha presentat cap nom (en teoria n'hi corresponia un). El secretari d'organització del partit, Óscar López, va justificar aquesta decisió explicant que els socialistes no volien ser "còmplices de la farsa" de convertir TVE en una "televisió de partit". La defensa del candidat per part del PP l'ha executat Ramón Moreno, portaveu d'aquest partit a la comissió de control de RTVE: "Els candidats podran resoldre la paràlisi en què està TVE".

Qui sí que ha presentat el seu candidat ha estat CiU. Òscar Pierre substituirà Josep Manuel Silva, de manera que el grup manté la representació, en una candidatura impulsada des d'Unió (com en el cas del seu predecessor). Pierre va néixer a Barcelona l'any 1956. Es va formar com a enginyer industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya i va completar els estudis amb formació d'administració d'empresa, a l'Iese. Actualment era president del consell d'administració del Grupo Business T&G SA. Abans, havia estat vicepresident del gegant informàtic CDC Software (res a veure amb el partit, malgrat la coincidència de sigles).

ERC, en canvi, perd la cadira en aquest nou consell, ja que Francesc Bellmunt plega sense que el partit hagi rebut l'oferta de col·locar-hi un membre a proposta seva.

stats