EL DIAL A L'HORA DE DINAR
Mèdia 17/01/2011

L'humor domina Els migdies a la ràdio

Entre les 12.00 i les 14.00, l'oferta radiofònica en català busca un objectiu molt clar: entretenir els oients. RAC 1, Catalunya Ràdio i la COM ofereixen espais amb importants dosis d'humor.

Albert Castellví Roca
2 min
Catalunya, RAC

BarcelonaLa informació que les ràdios generalistes ofereixen a primera hora es va convertint en entreteniment al llarg del matí. A les 12, l'humor pren el control del dial a Catalunya. Les veus dels migdies catalans parlen dels seus programes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Els Òscars

Andreu i Dalmau són 'La competència'

de RAC 1

L'estiu del 2009, Òscar Andreu i Òscar Dalmau van rebre un encàrrec que "feia pànic": substituir el Minoria absoluta . Per sortir-se'n, els presentadors de La competència van convertir els seus defectes en virtuts: "No som imitadors, però sabem fer veuetes, o sigui que vam decidir que passàvem d'imitar la gent i que crearíem personatges propis". Tot i que eren conscients que durant els primers dies "la possibilitat de fer el ridícul era altíssima", el programa ha estat un èxit. Només un exemple: "S'ha produït un fenomen molt estrany que no es donava des dels anys 50, que és que cada dia ve gent a veure'ns i ens fa regals".

2. Quim Morales

'La segona hora' del migdia

Al principi, el nom del programa tenia l'afegitó del Minoria absoluta : "Però quan aquest espai va desaparèixer -diu Morales-, vam quedar-nos el nom perquè som la segona hora del migdia de RAC 1". Es defineixen com "un equip d'investigació que fa riure", però en el fons això és només una excusa: "Fem el mateix que els altres, però en lloc de secció diem laboratori , i en lloc de reportatge diem treball de camp ". El programa és un fenomen a les xarxes socials: "Gent que no ens coneixia ha llegit a Twitter alguna frase que no sabia d'on venia, i gràcies a això ha descobert el programa". Segurament, l'exemple més clar és el hashtag #etfelicitofill. Aquesta gran presència a la xarxa demostra, segons Morales, que els espais del migdia de RAC 1 "han tret la pols a la ràdio i han recuperat l'audiència jove per al mitjà".

3. Pere Mas

'Tot és molt confús', un radioxou

Pere Mas condueix a Catalunya Ràdio Tot és molt confús , un programa que es presenta com un radioxou d'entreteniment. Mas confessa: "Al cap i a la fi és un programa d'humor, però ens vam inventar un format". La idea del xou es concreta perquè, a banda dels elements que estan previstos, com entrevistes o seccions, passen coses improvisades: "Truquem a algú perquè en aquell moment se m'acut, veiem passar una persona pel carrer i l'aturem, etc.", sempre amb la idea de fer "un espectacle" i de divertir-se: "Ens en fotem del mort i de qui el vetlla, començant per nosaltres mateixos", assegura el director del programa.

4. Albert Vico

El més esbojarrat d''El dia'

El magazín matinal de COMRàdio, El dia a la COM , s'allarga fins a les 14.00, però un canvi de presentador marca l'entrada a la franja del migdia: a les 12.00, Albert Vico substitueix Jordi Duran. Segons Vico, però, tot el programa "s'impregna de la manera d'entendre la ràdio de tots dos", tot i que l'última franja té un to més "gamberro", en consonància amb la seva personalitat: "Sóc més jove i tinc un altre tarannà, perquè sempre he treballat en programes d'humor". Tot i així, deixa clar que el seu "no és un programa d'humor, sinó un programa on hi ha humor". "No escric gags per al programa, però tot té el meu to, perquè és el que sé fer", diu Vico.

stats