UNA 'SITCOM' HISTÒRICA
Mèdia 27/04/2011

'Los Quién' rememora l'estigma de divorciar-se als anys vuitanta

Ser divorciat a principis dels vuitanta tenia encara una estigma important. Los Quién ho explica desacomplexadament, en forma de sitcom clàssica, amb Javier Cámara i María Pujalte.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El matrimoni protagonista, Gustavo Peña (Javier Cámara) i Susana Zunzunegui (María Pujalte).

Barcelona.El matrimoni Peña-Zunzunegui només va ser notícia precisament quan va deixar de ser matrimoni: ells van ser els primers que es van acollir a la llei del divorci aprovada per les Corts espanyoles el juny del 1981. Ara una sèrie d'Antena 3 explicarà, els dilluns en prime time , com era la vida d'una família oficialment disfuncional.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Los Quién és un projecte de troupe . Dirigeix Nacho García Velilla, responsable de Siete vidas , una sèrie de la qual ha recuperat el seu actor fetitxe, Javier Cámara, i també María Pujalte. Completen el cartell Julián López, Fernando Gil, Cristina Alcázar i Kiti Mánver, entre altres protagonistes. L'acció arrenca amb dos disparadors: un és l'anunci que fa Susana Zunzunegui -enmig d'un sopar de família conservadora- que vol divorciar-se. El seu germà, per acabar de coronar l'àpat, també fa saber que vol deixar el seminari.

Els capítols, de cinquanta minuts de durada, s'han enregistrat en directe i davant d'un centenar de persones. La idea és barrejar l'estructura clàssica de sitcom amb una recreació de l'Espanya d'aquella època que mostri com els primers divorciats van patir una certa estigmatització. L'equip assegura que tot el que expliquen està documentat, que han treballat per escriure uns diàlegs coherents amb el registre de l'època i que també els decorats han estat dissenyats amb rigor històric. I també han parlat amb diverses parelles d'entre les primeres divorciades, segons contava Velilla a l'ARA.

Però el referent segueix sent el de les sitcoms americanes dels anys vuitanta i noranta, com Frasier , Cheers i Seinfield : "La idea va sortir quan estàvem fent Que se mueran los feos amb Javier Cámara, Julián López i Maria Pujalte. En una de les escenes ens vam quedar tots mirant i vaig dir-los: «Sou pura sitcom ». I ens vam dir: «Per què no fem una sitcom ?» -explica Velilla-. Ens va semblar que als vuitanta ens havien passat moltes coses. Era una època divertida. Era un país naïf. Estàvem aprenent i sortint d'una foscor tremenda i ens van passar a tots moltes coses en poc temps.

El director explica que ha volgut rescatar els diàlegs "més elaborats" de Siete vidas , en contraposició al llenguatge més dur i barroer d' Aída . "Al principi va ser trencador, però ara els personatges d' Aída són naïf".

La primera de dues sèries

Los Quién és la primera de les ficcions pactades entre Antena 3 i Producciones Aparte, propietat de García Velilla. Aquest projecte suposa el retorn a la petita pantalla d'un dels noms importants de la televisió espanyola ( Siete vidas , Aída) , després del seu pas pel cinema com a director de Fuera de carta i Que se mueran los feos . De moment hi ha pactats 13 capítols, amb la possibilitat de rodar-ne 13 més.

stats