NOVES TECNOLOGIES
Mèdia 12/01/2012

Els Mac parlaran català i set llengües més a partir del proper trimestre

Apple incorporarà el català a la nova versió del sistema operatiu dels seus ordinadors, entre vuit noves llengües més. El Mac en català pot estar disponible entre l'abril i el juny d'aquest any.

Natalia Araguás
2 min
El blog d'Apple en català va obtenir ahir les primeres captures del sistema operatiu Lion 10.7.3, que Apple va posar ahir a disposició dels desenvolupadors informàtics

BARCELONAApple traduirà finalment al català el sistema operatiu dels ordinadors Macintosh. L'última versió beta del sistema operatiu OS X Lion, la 10.7.3, inclourà el català i set llengües més. Així ho va anunciar ahir el blog MacRumors , que ha tingut accés al programari. Es tracta d'una publicació electrònica especialitzada en informacions sobre la companyia de la poma, que sovint ha publicat notícies exclusives. El blog d'Apple en català també es va fer ressò de la notícia i va obtenir les primeres captures del Lion 10.7.3.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A l'espera de la confirmació oficial d'Apple, la nova versió podria estar disponible entre l'abril i el juny d'enguany. A la pràctica, això vol dir que els usuaris que es comprin un Mac nou a partir del pròxim trimestre o que tinguin una versió relativament recent podran configurar el català com a llengua per defecte de l'ordinador.

Amb tot, el català no serà l'única llengua que s'incorpori a aquesta nova versió beta (de proves). També hi ha suport per a altres idiomes, com el croat, el grec, l'hebreu, el romanès, l'eslovac, el tailandès i l'ucraïnès.

La notícia va escampar-se ahir ràpidament per Twitter i molts usuaris van celebrar la notícia. Amb tot, algunes veus advertien a la xarxa social que el Mac només estarà en català un 80% i que programes com l'iTunes o l'agenda de l'ordinador continuaran sense estar traduïts. El blocaire Oriol Martí, expert en aplicacions de xarxes socials de Vilaweb, va fer el primer test del sistema operatiu del Mac en català. A primera vista, només estarà en aquesta llengua tot el que formi part del Finder, cosa que significa que els programes externs seguiran en l'idioma original o en el que estava definit en el moment d'instal·lar-los, va explicar.

"Una notícia esperada"

Des de l'estiu del 2010, l'iPhone, el telèfon estrella d'Apple, ja està disponible en català. El juny de l'any passat, el fundador de la companyia, Steve Jobs, va presentar al món l'iPhone 4 a la Conferència Mundial de Desenvolupadors (WWDC). Entre les novetats, el nou sistema operatiu iOS 4 (per a iPhone, iPad i iPod Touch) incloïa també aquesta llengua.

El Mac en català era el següent pas lògic. Un cop traduït el sistema operatiu de l'iPhone, la versió en català del Mac era "una notícia esperada", ja que els dos programes comparteixen gran part del codi, explica Albert Cuesta, expert en noves tecnologies i col·laborador de l'ARA. Segons Cuesta, ara l'assignatura pendent és el Siri, el sistema de reconeixement de veu de l'iPhone 4S. S'espera que al llarg d'aquest any el Siri ja parli castellà. Cuesta creu que la versió catalana és qüestió de temps.

.

stats