ELS OIENTS TENEN LA PARAULA
Mèdia 17/02/2011

Més de vint anys deixant parlar els ignorants

Entre la 1 i les 4 de la matinada hi ha molta gent desperta: treballen, estudien, tenen insomni... Molts escolten la ràdio i alguns estan disposats a trucar-hi per explicar als altres noctàmbuls les seves històries.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.Prop de 100.000 catalans segueixen els programes de participació que de matinada gairebé monopolitzen el dial. El plan C, a la Cope; Afectos en la noche, a RNE; No són hores, a Onda Cero, o La nit en blanc, a Punto Radio, tenen en comú l'horari d'emissió (a partir de la 1.00 o la 1.30 h) i el fet que basen els continguts en les trucades i els correus dels oients. Però els dos grans referents del gènere al nostre país són La nit dels ignorants i Parlar per parlar , que continuen a la graella més de vint anys després de l'estrena.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Carles Cuní, que el 1987 va proposar La nit dels ignorants a Catalunya Ràdio i va presentar-la fins al 1996, recorda que es va inspirar en un altre espai, Solos en la noche , que el seu germà, Josep Cuní, havia presentat a Ràdio Barcelona. "Quan jo plantejo el programa a Catalunya Ràdio el Josep n'és el cap de programes i sap perfectament de què li estic parlant", explica Carles Cuní.

Participació contra els esports

La nit del ignorants va néixer com a "resposta de la ràdio pública als grans programes esportius de les privades", que ja llavors dominaven les matinades. Per això, quan el 1996 Catalunya Ràdio va col·locar un espai d'esports abans del seu programa, Cuní va deixar-lo, perquè "no era la idea original".

Parlar per parlar, en canvi, va sorgir de forma més casual, segons explica la seva creadora, Gemma Nierga. El 1990 la direcció de Ràdio Barcelona li va encarregar un programa per a la franja de 9 a 10 de la nit que ella no tenia prou temps per preparar. Per això va pensar en un espai de participació, fet pels oients i que requeria molt poca feina prèvia. "Vam pensar en un programa de sentiments -recorda la presentadora-, perquè estaven molt de moda els culebrons i el tema interessava." Quatre anys més tard l'espai va fer el salt a l'Estat en castellà, sota el nom d' Hablar por hablar. El maig del 2008, però, el format original va reaparèixer al dial català, en paral·lel amb l'emissió estatal, i presentat per Raquel Aturia. Segons ella, "el programa sona diferent" del que s'emet a Espanya, perquè aquí i allà "la gent té problemes i punts de vista diferents". El programa de Ràdio Barcelona "fuig de la quotidianitat" i això, diu Aturia, l'ha convertit en líder de la franja, amb 36.000 oients diaris, el doble dels que sintonitzen La nit dels ignorants, actualment a càrrec de Xavier Solà.

Què volen aquesta gent?

Solà explica que els que truquen de matinada ho fan per parlar de temes molt diversos, des de la nostàlgia i les experiències personals fins a la música o els remeis per a les malalties. "A vegades penso que se'ns acabaran els temes", assegura, però la realitat demostra el contrari. "El que menys diries a vegades és el que més agrada", afegeix, i assegura que, per a ell, el programa "és una sorpresa constant". "És una de les idees radiofòniques més riques: reduir la ignorància de la gent que té ganes d'aprendre", conclou Solà.

stats