02/09/2012

Metàfora de l'oracle del pantà de Sau

2 min

Catalunya, un país on quan dos dels seus ciutadans es reuneixen en surten tres opinions i quatre associacions (totalment enfrontades entre elles), ha convingut un únic consens nacional (i sense dir-nos-ho els uns als altres): el campanar del pantà de Sau. El punt on arriba l'aigua ens marca o bé l'optimisme pluviomètric (sempre contingut, no fos cas) o bé l'ai, ai, ai... Però la cosa va més enllà. Sau és una gran metàfora sobre el nostre estat d'ànim. Si els cotxes aparquen a l'esplanada nua d'aigua interioritzem que no anem bé. Si només veiem la punta de la teulada, ens creiem salvats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però Sau també és un oracle que cal saber interpretar. Dos exemples ho demostren. 1) Aquella vegada que el tripartit va aprofitar la sequera per acabar de buidar-lo i, d'aquesta manera, eliminar més fàcilment les espècies de peixos no autòctones. Si això ho fas en plena tardor, època en què normalment plou (o és més lògic que plogui), corres el risc que quan tens la barqueta eliminapeixetsinvasors a punt l'hagis de treure cagant llets perquè no se te l'endugui la riuada. I això és el que va passar. Au, més de 300.000 euros (segons la memòria de l'Agència Catalana de l'Aigua) llençats a Susqueda (que és el pantà situat just a sota). I la lectura que en va fer tothom, menys el tripartit, va ser: "Mare de Déu, però quines decisions més estranyes pren aquesta gent? I que malament els surt tot". Si aquell govern hagués entès el missatge, potser tot els hauria anat diferent. 2) Ara mateix, el campanar s'està inclinant per culpa d'unes esquerdes i hi ha risc d'esfondrament. Vaja, com li passa al país. Els tècnics començaran a treballar en breu per salvar-lo (el campanar). El país, mentrestant, està entre el desencant, el "Jo no em manifesto, però vull que la mani sigui un èxit" i la "puta i la Ramoneta" de Jordi Pujol, l'home que flaira millor cap on bufa el vent.

La lectura de la metàfora de Sau, ara mateix, és si l'esquerda anirà a més i l'estructura (digui'n el país) acabarà cedint, o si encara som a temps de salvar el campanar. Però, sobretot, sempre que hi hagi tècnics qualificats que sàpiguen què cal fer. Fer-ho. I fer-ho correctament.

stats