Mèdia 24/02/2012

Microsoft s'embolica amb el català i el valencià

El nou sistema operatiu Windows 8 estarà disponible en català abans de final d'any segons han indicat fonts de la companyia a l'ACN. Tanmateix, un blog de la firma anuncia el valencià

Acn
2 min
Captura del blog de Microsoft que anuncia el valencià com a llengua opcional en el Windows 8

BarcelonaEl sistema operatiu Windows 8, un dels productes estrella que es presentaran la setmana que ve al Mobile World Congress, estarà disponible en català abans de final d'any, segons han indicat fonts de la companyia a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Tanmateix, no és segur que la firma tingui clara la denominació de la llengua i que es tracta del mateix idioma que el valencià: un blog de l'empresa –que explica com s'haurà d'activar l'opció lingüística– anuncia que una de les llengües previstes és el valencià, i no esmenta el català.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La versió que es veurà al MWC és una versió beta, adreçada principalment als desenvolupadors perquè puguin provar-la i trobar-hi possibles errors. Inicialment parlarà anglès, francès, alemany i japonès. La versió en català arribarà després del llançament de la versió comercial del producte, abans que s'acabi l'any.

Microsoft ha reinventat el seu suport multilingüe, fent-lo més flexible, i amb noves llengües. Fins ara Windows tenia suport multilingüe però en un mateix ordinador no es podien fer servir dues llengües diferents. Segons explica un del treballador de Microsoft en un blog de la companyia, la filosofia del nou sistema operatiu canviarà. Passarà de centrar-se en els mercats locals i pensarà que Windows ha de ser "per a tothom a pertot". En aquest sentit permetrà, per exemple, que una família bilingüe pugui utilitzar un mateix ordinador en dues llengües diferents.

Per afegir una nova llengua al sistema operatiu, caldrà fer-ho des de les opcions de configuració de Windows. Fins ara, calia descarregar-se els paquets lingüístics a través d'una pàgina web.

El Windows 7 suporta 95 llengües diferents d'arreu del món. El seu successor parlarà 109 idiomes, entre els quals sorprèn la presència del valencià, que dóna a entendre que la companyia la considera una llengua diferent al català.

La presentació del Windows 8 es farà dimecres que ve a les tres de la tarda a Barcelona a l'Hotel Miramar, segons apunten diversos mitjans especialitzats. Encara no hi ha una data exacta pel llançament comercial del producte, tot i que es farà abans que s'acabi l'any.

stats