TELEVISIÓ
Mèdia 14/02/2012

'Monarquia o república' veu la llum

TV3 emetrà demà el documental Monarquia o república, després de dos anys d'ajornament. Des de la cadena s'addueix que ha estat revisat i que ara sí que compleix els estàndards de qualitat i objectivitat.

Natalia Araguás
2 min
'Monarquia o república' veu la llum

BARCELONA.Després de dos anys i almenys tres versions, TV3 estrenarà demà Monarquia o república a les 23.15 hores, un cop acabi el partit de la Champions entre el Milan i l'Arsenal. El documental, dirigit per Montse Armengou i amb realització a càrrec de Ricard Belis, va començar a gestar-se el 2009 i repassa el debat sobre el model d'estat a través de diversos testimonis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

TV3 va decidir el 2010 ajornar sine die l'emissió de Monarquia o república en considerar que calia "un enfocament diferent", segons va explicar aleshores la directora de TVC, Mònica Terribas. "És un debat legítim, però la televisió pública ha de plantejar-lo donant llibertat al ciutadà", va justificar. En l'última comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) -el 27 de gener-, el diputat del PP Santiago Rodríguez va preguntar si hi havia la intenció de programar pròximament Monarquia o república donades "unes circumstàncies que són difícils per a la institució", en referència al cas Urdangarin. El president de la CCMA, Enric Marín, va confirmar que "efectivament" el documental ja estava acabat i que ara sí que complia els estàndards de qualitat i "objectivitat" de la casa. "Això no ha estat embargat dos anys", va puntualitzar, només és "un producte més delicat i complex" que ha requerit "un temps d'elaboració més lent".

Des de TV3 ahir van remetre a les seves paraules per argumentar per què Monarquia o república veu ara la llum, coincidint amb el dia en què els pressupostos de la Generalitat arriben per ser aprovats al ple del Parlament. Un cop van tenir el vistiplau de la direcció, van aplicar els criteris de programació habituals, tot encabint el documental al programa Sense ficció . Ni Montse Armengou ni Ricard Belis faran declaracions a propòsit de l'estrena, segons van advertir des de la cadena. No es volen donar més explicacions.

"Ja era hora", va aplaudir, en canvi, Josep Cruanyes, el portaveu de la Comissió per la Dignitat, una de les entitats més crítiques amb l'ajornament. "És un acte de normalitat. La situació estranya era allò d'anar tan amb peus de plom", va dir ahir a l'ARA. Monarquia o república ha posat l'èmfasi a donar veu a testimonis diversos. Apareixeran Sabino Fernández Campo, secretari de la casa reial durant un llarg període, els historiadors Paul Preston i Gabriel Cardona, i periodistes d'adscripció monàrquica com Luis María Ansón. Altres defensors del rei Joan Carles seran Simeó II de Bulgària, Aleix Vidal-Quadras, Gregorio Peces-Barba i Santiago Carrillo. A favor de la república hi parlaran Joan Tardà, Iñaki Anasagasti, Héctor López Bofill, Josep M. Terricabras i Toni Albà, entre d'altres.

stats