CATALUNYA A LA TELEVISIÓ NORD-AMERICANA
Mèdia 19/01/2011

Els Mossos d'Esquadra, a 'CSI'

Un mosso d'esquadra és el protagonista de l'últim capítol de CSI Nueva York . El català i Catalunya, però, no hi tenen cap presència. Els responsables de la sèrie no van contactar amb els Mossos.

Auri Garcia Morera
2 min
Els Mossos d'Esquadra, a 'CSI'

BARCELONA.En el capítol de CSI Nova York que es va emetre dijous passat als Estats Units, i que fins d'aquí a uns mesos no es veurà a Telecinco, els protagonistes van ser tres personatges catalans. La víctima, un empresari barceloní resident a Manhattan. La principal sospitosa de l'assassinat, la seva xicota, també catalana. I el personatge més important de tot el capítol, un mosso d'esquadra que arriba a Nova York per investigar el cas procedent de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els catalans i el cos dels Mossos d'Esquadra, però, es retraten amb estereotips hispans i amb moltes imprecisions en aquest capítol de la sèrie nord-americana. La víctima es diu Miguel Martínez i l'interpreta un actor bolivià. La seva xicota es diu Natalia Sánchez, és diplomàtica espanyola i està interpretada per una actriu d'origen llatinoamericà. I el cap de la policia científica dels Mossos d'Esquadra ha estat batejat com a Héctor Vargas i li dóna vida un novaiorquès de pares cubans. Quan no parlen en anglès, aquests personatges parlen en castellà amb accent llatinoamericà, de manera que la llengua catalana no té cap presència en tot el capítol.

A més, quan es refereixen a aquests personatges o al cos dels Mossos, els personatges nord-americans no mencionen ni un sol cop Catalunya o català, sinó que parlen únicament de Barcelona i Espanya. En una de les primeres escenes del capítol, el detectiu Mac Taylor defineix els Mossos com "la policia de Barcelona". Tot seguit, quan la detectiu Stella Bonasera li pregunta si ja els coneixia d'abans, Mac Taylor li respon que els va conèixer quan l'FBI el va enviar a Madrid per col·laborar amb la investigació de l'11-M. La sèrie dóna a entendre que els Mossos eren els responsables de la investigació dels atemptats.

Els Mossos, sorpresos

Fonts dels Mossos d'Esquadra s'han mostrat molt sorpreses per l'aparició d'un agent del cos en un capítol de CSI . Segons diuen, els responsables de la sèrie no es van posar en contacte amb ells per demanar-los assessorament, com fan habitualment moltes productores de televisió i de cinema.

Tot i les inexactituds que hi ha en aquest capítol, des dels Mossos hi veuen el costat positiu: "Fora d'Espanya, el tema competencial és difícil que s'entengui, però el fet que sàpiguen que existim està bé".

Pau Gasol, a 'CSI Miami'

No és la primera vegada que Catalunya està present, d'una manera o d'una altra, en un capítol de CSI . Fa poc més d'un any, el jugador dels Lakers Pau Gasol va aparèixer com a actor convidat a CSI Miami .

Gasol no s'interpretava a si mateix, com és habitual en les aparicions de famosos en sèries de televisió, sinó que es posava en el paper de Víctor Emparo, un personatge implicat en un accident de trànsit. El personatge de Gasol va acabar morint com a conseqüència de l'accident, i es va poder veure Gasol a la taula d'autòpsies.

stats