EL CONTROL DELS CONTINGUTS
Mèdia 24/09/2011

Només un conseller de TVE dimiteix pel control d'informatius

El membre proposat per CCOO del consell de TVE va presentar ahir la dimissió. Els representants dels partits diuen que no s'ha entès bé què pretenien, però l'intent de control d'informatius ve de lluny.

Auri Garcia Morera
2 min
Héctor Maravall, proposat per CCOO, va renunciar al càrrec de conseller de RTVE.

Barcelona.Comissions Obreres va anunciar ahir la dimissió del seu representant al consell d'administració de RTVE, Héctor Maravall, que d'aquesta manera volia esvair "qualsevol dubte a propòsit de la posició institucional de CCOO enfront del futur de RTVE, que no és una altra que garantir la seva titularitat pública i la independència dels professionals en l'exercici de la informació".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els membres proposats pels partits polítics, en canvi, no van cedir a les peticions de dimissió de diferents àmbits. En una reunió d'urgència, van acordar per unanimitat revocar la mesura adoptada dimecres, i van emetre un comunicat en què insistien que no s'ha entès bé què pretenien: "Mai va ser voluntat dels consellers que van votar a favor de la mesura, ni dels que amb la seva abstenció van possibilitar indirectament la seva aprovació, interferir en la tasca dels treballadors d'informatius ni, encara menys, condicionar la seva independència professional".

L'intent del consell de controlar els informatius, però, ve de lluny. L'expresident de la corporació RTVE Alberto Oliart ja va aturar la iniciativa al març, amb una carta a la consellera a proposta del PP Rosario López en què argumentava que no es permetia l'accés al sistema a persones alienes als serveis informatius per tal de "preservar, en un àmbit tan sensible com ho és el dels fets noticiables, el dret fonamental a la llibertat i independència dels professionals de la informació". Oliart afegia: "Estic d'acord amb tu que l'empresa està obligada i ha de facilitar als membres del consell d'administració la informació que se li requereixi per facilitar i optimitzar la seva feina com a òrgan màxim de la companyia. [...] No obstant, no crec que l'accés a i-News pugui facilitar i optimitzar la feina dels consellers en l'exercici d'aquestes funcions".

El ministre portaveu de l'executiu espanyol, José Blanco, es va afegir ahir a les veus crítiques amb la pretensió del consell d'administració de RTVE de controlar els informatius. Segons Blanco, el govern de Zapatero considera "una equivocació greu" la decisió presa dimecres. El ministre portaveu va afegir que els consellers "han de prendre les decisions que considerin oportunes" però han de ser "coherents".

El portaveu del Govern, Francesc Homs, també va criticar l'intent de control d'informatius, tot i que va evitar valorar el vot a favor de Josep Manuel Silva, conseller de RTVE a proposta de CiU. Homs va adduir que era un afer que no competia al Govern.

stats