LA TRANSFORMACIÓ DEL CONSUM
Mèdia 17/03/2011

Nou impuls a la televisió a la carta

Fins fa poc, la televisió s'havia de veure en directe o s'havia de programar una gravació. Ara, amb serveis de vídeo sota demanda com el que va estrenar ahir TVE, mirar els programes a la carta és més fàcil que mai.

Auri Garcia
3 min
L'humor de Gila és un dels continguts de l'arxiu històric de TVE que es poden recuperar.

BARCELONA.Televisió Espanyola acaba d'estrenar una nova versió del seu servei de televisió a la carta que incorpora tots els continguts de producció pròpia sense posar-los data de caducitat, com ja fa des de fa temps el 3alacarta de TV3. Si fins ara només es podien recuperar els programes de TVE emesos l'última setmana, amb la nova versió ja no desapareixeran els vídeos al cap de set dies, sinó que es podran veure per sempre. A més a més, la corporació pública estatal ha incorporat tots els continguts des del 2008 i també una part de l'arxiu històric, com l'humor de Gila, els documentals d' El hombre y la Tierra o programes com Un, dos, tres...

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Ricardo Villa, director de rtve.es, explica que "no és una qüestió d'elecció", sinó que s'hi han vist obligats per la transformació en els hàbits de consum dels espectadors. "O t'adaptes, o t'adapten", diu Villa, que defensa que TVE, com a mitjà públic, ha de ser on hi ha el públic.

TV3 va començar a oferir aquest servei l'any 2004, tal com recorda Marc Mateu, responsable de l'àrea de continguts multiplataforma. "Nosaltres encara estem una mica per davant en quantitat, perquè vam començar abans, però l'esforç que han fet és lloable i estic content que ho facin", diu Mateu sobre la competència. Els vídeos més antics, però, no sempre han estat en obert, sinó que hi va haver una etapa en què s'havia de pagar per veure'ls. "En aquell moment era molt més costós distribuir vídeo per internet, però des de fa uns tres anys tot és gratuït", aclareix.

Mateu ressalta que TV3 sempre ha estat pionera en aquest àmbit, i que va "posar les primeres pedres en el camí de la televisió a la carta". El darrer pas endavant l'ha fet oferint a la carta alguns dels continguts de producció aliena, com ara la sèrie Danys i perjudicis . "No sempre és possible, per una qüestió de drets, però ho estem intentant", explica el responsable de continguts multiplataforma de TV3, que es mostra convençut que cada cop es tendirà més a incloure aquest tipus de programes als serveis de vídeo sota demanda de les cadenes.

Pel que fa a la incorporació de continguts de l'arxiu històric, per contra, Televisió Espanyola va per davant de TV3. Amb la nova versió del seu servei de televisió a la carta, ha inclòs seixanta sèries completes, com ara Fortunata y Jacinta , i un centenar de sèries documentals, com La noche temática . També es poden recuperar altres programes, que s'han escollit d'una banda per votació popular i de l'altra seguint el consell de deu crítics i blogaires de referència.

TV3 també comença a recuperar continguts de l'arxiu, tot i que a un ritme més lent, i d'una manera molt més selectiva. De moment, ja té tots els reportatges de 30 minuts i la majoria de sèries dramàtiques de producció pròpia, i s'està treballant per sumar-hi més continguts. La consigna és que siguin "coses que tingui sentit tornar a veure, com per exemple entrevistes a gent famosa, programes de divulgació o documentals".

El problema és que el procés és complicat i lent. "Amb tot el que té TVE parlem d'un milió d'hores, i la digitalització pot trigar cinc anys", explica Ricardo Villa. "No tenim recursos per fer-ho tot de cop", assegura Marc Mateu, que aclareix que més que de cost el problema és de dificultat. "Hi ha una part manual que, d'aquí un temps, ens podrem estalviar", afegeix Mateu. "S'està treballant per automatitzar-ho, però encara no estem al 100%", conclou. Això, però, és qüestió de temps.

stats