Mèdia 02/08/2012

'Hi havia una vegada a Amèrica'

àlex Gutiérrez
1 min
'Hi havia una vegada a Amèrica'

1 . Perquè es tracta d'una pel·lícula atípica, extirpada de qualsevol escola, corrent o etapa cinematogràfica. És el fruit de l'obsessió de Sergio Leone per retratar un bon tros d'història dels Estats Units a partir de les memòries de Harry Grey, mafiós reconvertit en escriptor. Estava tan enderiat a poder filmar aquesta pel·lícula que va donar carbasses a la Paramount quan li va proposar de fer... El Padrí . Algunes nits de lluna plena encara se sent com la calavera de Leone colpeja el taüt.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

2 . Perquè quan li pregunten a Robert De Niro (que acaba de sortir de la presó) què ha estat fent tots aquests anys, respon, serenament, "anar a dormir d'hora". I amb aquesta sola frase fa que la tristesa inundi l'escena i vessi fins a l'espectador. Abans de convertir-se en una paròdia de si mateix i en el rei de les ganyotes, amb permís de Jack Nicholson, De Niro era un actor de precisió quirúrgica i una mitja veu capaç de tot.

3 . Perquè té el punt de follia tarantinià de qui ha begut tot el cine fins a l'última gota i el supura quan es posa la càmera a l'espatlla. Les prop de quatre hores de metratge estan farcides de referències a les pel·lícules de gàngsters dels anys trenta i quaranta, des de The roaring twenties fins a Angels with dirty faces .

stats