Mitjans públics
Mèdia 20/04/2012

El PP podrà escollir el president de RTVE sense pactar amb el PSOE

El consell de ministres aprova un decret llei que permet que el Congrés voti el màxim dirigent de l'ens per majoria absoluta

Albert Castellví
2 min

BarcelonaEl nou president de RTVE podrà ser escollit per majoria absoluta, i no per dues terceres parts del Congrés, tal com estableix la llei. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres un decret llei que permetrà al PP escollir un president de l'ens sense necessitat de pactar-lo amb l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha justificat aquesta mesura per la necessitat de "desbloquejar" el procés d'elecció del nou president de la corporació estatal de ràdio i televisió, un càrrec que està vacant des del juliol, quan va dimitir l'aleshores president, Alberto Oliart. Des de llavors, els membres del consell d'administració de RTVE ocupen la presidència de forma rotatòria, però sense capacitat executiva, de manera que l'ens encara no ha pogut presentar el seu projecte de pressupostos. Sáenz de Santamaría considera que aquesta situació és especialment greu en un context com l'actual, en què RTVE ha de reduir en 200 milions d'euros el seu pressupost.

La vicepresidenta ha recordat, a més, que la possibilitat que el president de RTVE fos escollit per majoria absoluta, en lloc de majoria qualificada, ja que estava prevista a la llei del 2006 que regula el funcionament de l'ens, si bé estava circumscrita únicament a la primera elecció després de l'aprovació de la llei. Ara, però, el nou decret tornarà a permetre que si en una primera votació el candidat proposat no obté el suport de dos terços del Congrés i el Senat pugui ser escollit per majoria simple en una segona votació.

Reducció del consell

D'altra banda, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres, Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat també que el consell d'administració de RTVE passarà dels 12 membres que té actualment a només 9, d'entre els quals s'escollirà el president. A diferència del que passa actualment, aquest serà l'únic que tindrà dedicació exclusiva, de manera que els membres del consell passaran de cobrar un sou "que superava els 110.000 euros" a percebre només les dietes corresponents a la seva assistència a les reunions del consell.

stats