LA INDEPENDÈNCIA DE LES PÚBLIQUES
Mèdia 04/05/2011

El PP l'emprèn contra els Telediarios de TVE

Intens intercanvi de retrets entre el Partit Popular i TVE arran de la línia editorial dels informatius. A la Junta Electoral Central, previsiblement, se li girarà feina durant les dues setmanes de campanya.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El PP l'emprèn contra  els Telediarios de TVE

Barcelona.Els diferents mecanismes activats per garantir la independència informativa de RTVE no han aconseguit evitar que el PP, en vigílies de les eleccions municipals i autonòmiques, hagi premut a fons l'accelerador del desprestigi dels Telediarios. L'últim moviment ha estat dur l'informatiu del 30 d'abril davant la Junta Electoral Central per haver informat d'un acte de José Luis Rodríguez Zapatero dedicant-hi el triple de temps que a un míting de Rajoy. Es dóna la circumstància que aquell dia un problema de so va obligar a retardar l'emissió mitja hora, cosa que va obligar a condensar els continguts, segons ha explicat la cadena pública.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Culmina així un mes d'hostilitats, que van començar amb la tensa entrevista que va fer Ana Pastor a Dolores de Cospedal. La secretària general del PP va etzibar, en directe: "Crec que en l'àmbit de la informació no s'hi veu la imparcialitat que hauria de tenir TVE". La periodista va contraatacar assegurant que l'actual TVE era "independent" i va afegir: "Les enquestes i els premis rebuts per aquesta casa no diuen que sigui la televisió d'altres èpoques".

També va reaccionar la direcció de RTVE, que en un breu comunicat defensava "la tasca de tots els treballadors d'aquesta casa". Més contundent ha estat el consell d'informatius, que ja ha emès dos comunicats sobre el tema, en què lamenta que el PP escampi el desprestigi en públic sense fer servir, en canvi, els mecanismes previstos des de la llei que desgovernamentalitzava TVE. "No necessitem cronòmetres ni tuteles ni volem tenir cap escenari que no sigui treballar en llibertat. No tolerarem pressions de cap tipus que pretenguin condicionar el criteri periodístic, esgarrapar uns minuts més als telenotícies o tornar a instrumentalitzar la televisió pública com a cap de batalla electoral".

En el cas del PP, les crítiques se centren en afers com el cas Faisán i el dels ERO a Andalusia que, segons denuncien, "s'ometen, s'ofereixen de passada o s'oculten en altres informacions, diàriament".

Aval de l'audiència

Mentre es lliura la batalla política, els resultats d'audiència no són neutrals i es posicionen a favor de TVE. Al mes d'abril, van ser líders al conjunt de l'Estat, amb un 17,8% de mitjana, una xifra que eixamplava l'escletxa amb Telecinco, que és segona amb el 12,1%.

A Catalunya el lideratge indiscutible (vegeu taula adjunta) correspon a TV3, però els de TVE ocupen, amb un 11,0% de share , el millor lloc entre els informatius produïts a Madrid.

stats