LA INFLUÈNCIA DE LA TV SOBRE ELS NENS
Mèdia 22/12/2010

'Patito feo', l'aneguet més polèmic de tota la televisió

La sèrie infantil Patito feo genera polèmica pels models de conducta que transmet. En parlem amb els més crítics i amb una pedagoga que admet que la sèrie influeix, però diu que té una importància relativa.

Auri Garcia Morera
2 min
L'enfrontament entre els dos grups rivals és la base argumental de la sèrie Patito Feo.

BarcelonaVa néixer l'any 2007 a l'Argentina, i és tot un fenomen a Catalunya. Es diu Patito feo i és una de les sèries infantils de més èxit, amb un 14% de quota de pantalla entre els nens de 4 a 12 anys. Però més enllà de l'èxit de públic a Disney Channel i a Telecinco, Patito feo és coneguda pels controvertits models de conducta que transmeten els seus personatges. La base argumental de la sèrie és la rivalitat entre dos grups de nenes que tenen com a gran diferència el seu físic. Ras i curt: guapes contra lletges.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons Telespectadors Associats de Catalunya, es tracta d'una versió infantil de Betty la fea , amb la diferència que "l'adult pot distingir i valorar el que veu" mentre que "els menors queden indefensos perquè estan en ple aprenentatge de rols i models". La pedagoga Eva Bach reconeix que sèries com Patito feo "marquen uns referents que influeixen" en els nens, però assegura que aquesta influència és relativa i que depèn molt dels "vincles amb els adults de referència". Carme Figueras, consellera del Consell Audiovisual de Catalunya, opina que "la televisió no és la mateixa" quan els nens la miren sols o acompanyats i defensa que "és fonamental la implicació dels pares".

Figueras recorda que hi ha una instrucció sobre senyalització dels continguts que és obligatòria per a les cadenes, i avisa que s'estudiarà el cas de Patito feo . Telespectadors Associats de Catalunya ho té molt clar: "S'hauria d'indicar per a majors de 7 anys, i en alguns casos, per a majors de 13 anys". Disney Channel, en canvi, no vol entrar en el debat. La seva resposta: "No tenim res a dir-hi".

Patito i Las Populares

- Patricia Castro, Patito, és la líder del grup Las Populares.

- A Patito i les seves amigues les presenten com les lletges i són honrades i bones persones.

- Telespectadors Associats de Catalunya ressalta que en realitat totes les actrius són primes i atractives, encara que portin ulleres i ferros.

- L’associació lamenta que l’objectiu de tots els personat- ges és tenir èxit i ser populars.

- La pedagoga Eva Bach creu que el primer que cal desfer és la dicotomia entre bons i dolents: “Aquestes divisions són fictícies”.

Antonella i Las Divinas

- Antonella Lamas és la líder del grup Las Divinas.

- Les nenes d’aquest grup es presenten com les més atractives i són superficials i venjatives.

- Discriminen la resta pel seu aspecte físic. La seva cançó diu: “Sea como sea, aquí no entran feas”.

- Se les mostra com les dolentes, però també són les que triomfen, cosa que fa que sigui fàcil identificar-s’hi.

- Eva Bach admet que sèries com Patito feo poden influir en els nens, però assegura que tenen una importància “absolutament relativa”.

- La pedagoga fuig de l’alarmisme dominant i assegura que “el paper de l’adult és clau”.

- Carme Figueras, consellera del Consell Audiosivual de Catalunya, coincideix en la importància del paper dels adults: “Segons quins temes, vistos i comentats amb uns pares, poden ser beneficiosos”.

stats