NOVA CAPÇALERA SOBRE FUTBOL
Mèdia 24/06/2011

Periodisme esportiu a l'estil Panenka

Aquesta setmana ha nascut una revista sobre futbol, amb el nom del jugador que va inventar una manera de xutar penals. La revista Panenka , com aquell xut, és una utòpica bogeria.

Auri Garcia Morera
2 min
El número zero de Panenka també inclou un reportatge sobre la ideologia d'esquerres de Ferguson.

Barcelona.El 20 de juny del 1976, en l'últim penal de la final de l'Eurocopa, el jugador txecoslovac Antonín Panenka es va atrevir a picar la pilota suaument i pel centre. Una manera de xutar inèdita, que a ell li va sortir bé perquè el porter es va tirar cap a un cantó, i que molts altres han imitat, amb alguns ridículs sonats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta setmana, coincidint amb el 35è aniversari d'aquell penal, ha nascut una revista de futbol amb el mateix esperit d'innovació i atreviment. L'ha creat un grup de periodistes de diferents mitjans -entre els quals el cap d'esports de l'ARA, Toni Padilla- amb la intenció d'explicar històries humanes que no tenen cabuda en altres publicacions perquè s'escapen de l'estricta actualitat. En el seu manifest fundacional, afirmen que no tenen cap pretensió a part de "gaudir en l'aventura d'arriscar", i que volen "aportar una nova mirada al periodisme esportiu actual" replantejant-se la forma i el fons.

Una nova mirada periodística que considera que el futbol és una part més de la cultura: "Ho va ser durant el segle XX, quan es va erigir en element fonamental de l'oci de les masses juntament amb el cinema i la música rock i/o pop, i ho està sent en el segle XXI com a efecte i també causa de la globalització".

Número zero a internet

La revista Panenka ha nascut amb un número zero que es pot descarregar per un preu mínim d'un euro a la seva pàgina web, www.panenka.org . S'espera que el número u pugui arribar als quioscos després de l'estiu.

En el número zero, que té 114 pàgines, s'hi inclou una llarga entrevista amb Antonín Panenka, a més de converses amb Marco Materazzi i Marc Crosas i reportatges sobre el futbol a l'Àfrica o el New York Cosmos, l'últim equip en què va jugar Pelé. Cristiano Ronaldo o Messi s'hi citen de passada, i no hi ha ni rastre d'Alexis o Cesc Fàbregas.

stats