PERIODISME
Mèdia 03/05/2012

Periodistes de tot Espanya s’uneixen en defensa de la professió

José María García, Pepa Bueno o Iñaki Gabilondo han denunciat la greu crisi que pateix el sector

Efe
2 min

MadridAl voltant de 50 ciutats han acollit aquest dijous diverses concentracions de periodistes sota el lema "Sense periodistes, no hi ha periodisme. Sense periodisme, no hi ha democràcia". Els assistents han denunciat la greu crisi que viu la professió, que ha patit una pèrdua de 6.000 llocs de treball en els últims quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A Madrid, periodistes com José María García, Pepa Bueno, Iñaki Gabilondo, Raúl del Pozo, Fernando Jáuregui o el director dels serveis informatius de TVE, Fran Llorente, entre d'altres, han acudit a la concentració que ha tingut lloc al museu a l'aire lliure situat sota el pont de Juan Bravo.

La concentració –organitzada per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE)– ha conclòs amb la lectura d'un manifest que ha llegit la presidenta de FAPE, Elsa González, i la de l'Associació de la Premsa de Madrid (APM), Carmen del Reg. La iniciativa també ha comptat amb la presència del coordinador federal d'IU, Cayo Lara.

En el manifest, llegit a les dotze del migdia en 48 concentracions similars celebrades en altres ciutats espanyoles, es recorda que la millor manera d'enfortir la llibertat de premsa és l'exercici responsable del periodisme per part dels periodistes i editors. S'ha recordat també que la llibertat es debilita quan el periodisme es converteix en una "font de manipulació". A més, ha apuntat que els periodistes tenen la ineludible exigència de promoure els més alts estàndards ètics en l'exercici diari de la professió i denuncia la reducció de les redaccions i les rebaixes salarials, així com la substitució de periodistes amb experiència. Finalment, lamenta els "contractes lleonins en què s'exigeix la cessió total de drets d'autor" i l'"aprovació per part de les institucions d'instruccions i normes que retallen la llibertat d'expressió".

Presència de periodistes reconeguts

Per la seva banda, José María García ha destacat que la professió viu a Espanya la pitjor crisi amb molta diferència pel que fa a continguts i continent, mentre que Gabilondo ha assenyalat que el pitjor problema de la professió en l'actualitat és el de l'atur que viu a causa de la crisi econòmica. Finalment, Pepa Bueno ha destacat que els periodistes són "imprescindibles" per a l'exercici del periodisme.

Cayo Lara (IU), per la seva banda, ha assenyalat en la seva intervenció que la política hauria de ser un art noble i "tenir com a primer principi respectar la independència dels professionals de la comunicació".

stats